РОЛЬ ЕКСПЕРТИЗИ ТОВАРІВ В ОЦІНОЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Лозова Тетяна Михайлівна, Попович Наталія Ігорівна, Беднарчук Микола Степанович (Луцький національний технічний університет, 2023)
Встановлено, що в сучасних умовах експертна та оціночна діяльність тісно пов’язані. Показано, що встановлення ринкової вартості товарів сьогодні здійснюється у низці напрямів діяльності – товарознавчій експертній, оцінювальній, судовій товарознавчій та ін. Доведено, що дослідження об’єктивних зав’язків в умовній системі «Експертиза товарів - Оціночна діяльність» має загальнотеоретичне і практичне значення. Через призму внутрішніх зв’язків експертної та оціночної діяльності проведено аналіз змісту основних чинних нормативно-правових актів, які регулюють оціночну діяльність в Україні, фундаментальних наукових розробок у цій сфері та відповідних літературних джерел з товарознавства і експертизи товарів. Доведено, що з позицій оціночної діяльності товари, які є об’єктом товарознавства та об’єктом товарної експертизи, можна розглядати як рухоме майно, яке, як об’єкт товарознавства, підпадає під основні категорії класифікації, зокрема, має ознаки класифікації і є об’єктом товарознавчої класифікації. Результатами аналізу внутрішньої природи обраних для дослідження товарів індивідуального споживання доведено, що предметом товарознавчої експертизи товарів, об’єктом якої є, зокрема, ужиткові товари, та оціночної діяльності, об’єктом якої є, зокрема, майно – є ознаки класифікації цих товарів, які на відповідному рівні дослідження товару є чинниками формування їх ринкової вартості. На основі викладеного розроблена схема взаємозв’язку експертизи товарів та оціночної діяльності, яка наочно ілюструє, що сформована експертом на основі наукової класифікації товарів номенклатура чинників формування їх ринкової вартості є науково обґрунтованою гарантією, з одного боку – об’єктивності результатів товарознавчої експертизи у процесі встановлення ринкової вартості товарів у судово-експертній діяльності, а з іншого – об’єктивного оцінювання товарів у процесі оціночної діяльності.
THE ROLE OF EXPERTISE OF GOODS IN EVALUATION ACTIVITY
Товарознавчий вісник. - № 1 (16). - 2023
Keywords: товар; експертиза товарів; оціночна діяльність; ринкова вартість; ознаки класифікації товарів; чинники формування ринкової вартості; критерії порівняння