ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Копилюк Оксана Іванівна, Музичка Олександра Миронівна, Тимчишин Юлія Василівна (Видавничий дім "Гельветика", 2021)
Представлено теоретичні підходи до розкриття суті дефініції «інвестиційна безпека», яку запропоновано розглядати як стан інвестиційного забезпечення економіки країни, її ресурсної спроможності для розширеного відтворення та модернізації, привабливості для капіталовкладень в умовах реальних і потенційних ризиків, загроз та небезпек. Розроблено методичний інструментарій та оцінено рівень інвестиційної безпеки України на основі показників, які відображають: 1) здатність до відтворення; 2) економічне зростання; 3) джерела інвестування. Кількісне значення даних показників дало змогу розрахувати інтегральний індикатор інвестиційної безпеки України і відзначити, що її рівень може бути низьким, середнім та високим. Визначено інтегральний показник інвестиційної безпеки за 2015–2019 рр. і доведено, що середнє його значення свідчить про суттєві загрози економічному зростанню та низькі темпи інвестування економіки. Запропонована методика має комплексний характер, дає змогу оцінювати рівень інвестиційної безпеки на макрорівні
THEORETICAL AND METHODOLOGICAL APPROACHES TO EVALUATION OF INVESTMENT SECURITY OF UKRAINE
Причорноморські економічні студії. 2021. Вип. 63. С. 72-77.
Keywords: інвестиційна безпека; інвестиційні ризики; загрози; інтегральний індикатор інвестиційної безпеки; капіталовкладення