Дослідження біоконверсії харчових відходів вищими базидіальними грибами - ФЕДЮК ОЛЕКСАНДР ПАВЛОВИЧ (ЛЬВІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, 2022)
Багато видів вищих базидіальних грибів у процесі своєї життєдіяльності виділяють такі речовини, як вітаміни, ауксини та гібереліни, які в малих концентраціях впливають на процеси росту та розвитку рослин. Останнім часом у багатьох зарубіжних країнах та в Україні дуже широко поширені рідкі біопрепарати, що одержуються з різних видів природної відновлюваної сировини. Ці витяжки містять корисну мікрофлору, яка важлива для підвищення родючості ґрунту та захисту рослин від фітопатогенів. Такі екстракти є по суті комплексними біофунгіцидними та мікробіологічними препаратами. Вони містять водорозчинні сполуки: гумінові кислоти, фульвокислоти, органічні кислоти, амінокислоти, регуляторні пептиди, вітаміни, гормони, різні метаболіти та продукти. Мета досліджень - оцінка можливості та перспективності використання екстрактів із грибної біомаси, отриманої в результаті біоконверсії пивної дробини міцелієм Трутовика лакованого (Ganoderma lucidum) та Гливи устричної (Pleurotus ostreatus), як регулятор росту рослин з опрацюванням технології страв з відварених та припущених овочів, картоплі та грибів. Для досягнення поставленої мети вирішені такі завдання: 1. Отримали міцеліальну біомасу Ganoderma lucidum та Pleurotus ostreatus на субстраті, що містить пивну дробину, та оцінили параметри росту міцелію. 2. Отримали водні та водно-спиртові екстракти з сирої та висушеної міцеліальної біомаси Ganoderma lucidum та Pleurotus ostreatus, отриманих на пивній дробині. 3 . Вивчили вплив періоду зберігання на рістстимулюючу активність водно спиртового екстракту з міцеліальної біомаси Ganoderma lucidum. 4. Охарактеризувати фізико-хімічні процеси при тепловій обробці, рецептуру страв, асортимент, основні правила реалізації страв, вимоги до їх якості. 5. Запропонували технологічні схеми виробництва страв з грибів. Обґрунтували технологію, рецептури, асортимент холодних супів і запропоновали технологію та правила реалізації.
Study of bioconversion of food waste by higher basidiomycetes
Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Харчові технології” зі спеціальності 181 “Харчові технології”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.