Регулювання ринку цінних паперів як засіб активізації інвестиційного розвитку економіки України - Горбаневич Віталій Леонідович (My University, 2024)
Дисертація присвячена вирішенню важливого науково-прикладного завдання – розробці теоретичних, методичних та прикладних засад регулювання ринку цінних паперів як засобу активізації інвестиційного розвитку економіки України. Запропоновано авторський підхід до розкриття сутності дефініцій "ринок цінних паперів" та "регулювання ринку цінних паперів". Акцентовано, що регулювання ринку цінних паперів – це система взаємовідносин щодо емісії, обігу, контролю та нагляду за дотриманням суб’єктами ринку національних регуляторних норм, забезпечення їх гармонізації принципам та міжнародним стандартам діяльності. Обґрунтовано, що регулювання ринку цінних паперів охоплює три ієрархічні рівні: міжнародний, національний та інституціональний. Основними формами регулювання ринку цінних паперів запропоновано вважати нормативно-правове регламентування, ліцензування, застосування заходів нагляду, впливу і контролю. Удосконалено підхід до регулювання ринку цінних паперів з врахуванням трирівневої ієрархічної побудови, цільових орієнтирів і спрямованості на розвиток економіки та гармонізацію до вимог ЄС. До елементів першого рівня віднесено основних суб’єктів регулювання ринку цінних паперів та фондові біржі, діяльність яких регламентована відповідним нормативно-правовим забезпеченням, чітко визначеними нормами і правилами, до другого – форми, методи і важелі впливу на розвиток ринку цінних паперів, до третього – організаційні та статистичні елементи, а саме: відділення, аудит, обробку інформації тощо. Одержали подальший розвиток напрями імплементації нормативно-правової бази України з питань регулювання ринку цінних паперів до вимог ЄС, директив та регламентів, спрямовані на забезпечення транспарентності, публічності, уніфікованості у регулюванні ринків цінних паперів, товарів і капіталу, емісійної політики, обігу цінних паперів, фінансовому захисті інвесторів, їх прав на цінні папери. Доведено суттєвий вплив ринку цінних паперів та фондових бірж на розвиток економічних процесів у країнах ЄС, світу та України. Відзначено, що ринок цінних паперів включає в себе біржові операцій і торги, тобто торгівлю цінними паперами, як важливий компонент міжнародного бізнесу. Діяльність фондової біржі уособлюється операціями з цінними паперами та документами-угодами, а також з їх обігом, розміщенням за такими об’єктами, як сфери діяльності й відтворення, речові предмети. Здійснено аналітичні дослідження тенденцій розвитку й регулювання ринку цінних паперів в Україні та країнах ЄС. Виявлено тенденції до зменшення обсягу торгів фінансовими інструментами на операторах організованих ринків капіталу, монополізації торгівлі цінними паперами в Україні на двох операторах організованих ринків капіталу, скорочення обсягу випуску акцій та зростання операцій з ОВДП, активізації торгів довгостроковими, середньостроковими, дисконтними, купонними короткостроковими ОВДП на вторинному ринку, значної емісії ОЗДП. Поглиблено теоретико-методичні положення щодо визначення фондових індексів та їх застосування під час проведення біржових торгів. Відзначено, що абсолютні та відносні показники динаміки розвитку ринку цінних паперів та функціонування фондових бірж відображають загальну ринкову капіталізацію компаній, котирування на різних фондових біржах, загальну вартість облігацій, випущених у всьому світі, або похідних фінансових інструментів, що торгуються на конкретних ринках. Одержав подальший розвиток алгоритм дій щодо оптимізації й прийняття рішень щодо участі у біржових торгах в умовах ризику з врахуванням багатоваріантності із розробленням матриці ефективності. Запропоновано прикладне використання матриці прибутковості акцій та матриці прибутковості корпоративних облігацій із доведенням найбільш дохідних варіантів від інвестування коштів в акції, облігації тощо. Розвинуто методичний інструментарій для проведення аналізу фондового ринку з урахуванням змін та коливань відсоткових ставок, рівня інвестиційних ризиків, ліквідності і прибутковості цінних паперів. Запропоновано використання дисперсійного аналізу цінних паперів, який дозволяє здійснювати вибір найкращого варіанту за рівнем прибутковості відповідно до груп цінних паперів та емітентів, оцінювати оптимальний рівень потенційної прибутковості на основі багатоваріантного підходу прийняття рішень емітентами цінних паперів в умовах ризиків. Розроблено концептуальні засади удосконалення регулювання ринку цінних паперів, які спрямовані на формування напрямів забезпечення розвитку організованих ринків капіталу в умовах євроінтеграції України. Даний підхід обґрунтовує методи, важелі, інструменти, нормативно-правову, фінансову, інформаційну, матеріально-технічну, програмну та кадрову підсистеми реалізації, встановлює парадигму й основні засади регулювання ринку цінних паперів, біржової торгівлі, нагляду з врахуванням міжнародного досвіду та країн ЄС. Доведено, що регулювання ринку цінних паперів повинно здійснюватися на основі методів ризикорієнтованого підходу з позицій ідентифікації, кількісної і якісної оцінки, моніторингу, напряму змін основних видів ризиків, до яких віднесено фінансовий, операційний, ринковий, інформаційно-технологічний, кредитний, валютний, ризик незбалансованої ліквідності та інші. Розвинуто підходи до визначення непрямих регуляторних важелів функціонування ринку цінних паперів, до яких віднесено: податкову, монетарну, процентну, зовнішньоекономічну політику, які проявляються у регулюванні податкових платежів, режимі інфляційного таргетування, обліковій та процентних кредитних ставках, залученні іноземних й вітчизняних учасників в якості інвесторів, емітентів тощо. Обґрунтовано, що в умовах євроінтеграції ринку цінних паперів України необхідно покращити захист прав власності емітентів, проводити сегментацію та використовувати методи й умови формування господарських або географічних сегментів. Запропоновано критерії формування сегментів і можливості їх практичного використання. Розроблено основні напрями розвитку ринку цінних паперів в Україні, а саме: збільшення кількості платформ (майданчиків) для розміщення цінних паперів підприємств різних галузей і сфер діяльності, включаючи представників малого бізнесу; розміщення коштів інвесторами у підприємства не тільки для отримання доходів, але й для здійснення ф’ючерсних і опціонних операцій на фондовій біржі; випуск і розміщення муніципальних облігацій як засобу фінансування об’єднаних територіальних громад в умовах децентралізації управління та поглиблення самоврядування в Україні; нарощення рівня капіталізації та підвищення конкурентоспроможності організованих ринків капіталу, зниження рівня монополізації вітчизняного фондового ринку, оцінювання безпеки функціонування ринку цінних паперів з позицій "дохідність-ризик". Прикладне значення отриманих результатів полягає в тому, що запропоновані в дисертації підходи, методи доведено до рівня практичних рекомендацій. Пропозиції щодо придбання облігацій ОВДП для фінансового забезпечення розвитку територіальної громади, а також методика реалізації майна через проведення біржових аукціонів використані у діяльності Гайсинської районної ради Вінницької області. Рекомендації щодо стратегічного планування розвитку інвестиційної спроможності та критеріїв відбору фінансових інструментів впроваджені у діяльність Департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради. Основні положення дисертації апробовані у навчальному процесі Вінницького кооперативного інституту та Вінницького інституту конструювання одягу і підприємництва при викладанні дисциплін "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності", "Публічні закупівлі"
Regulation of the securities market as a means of activating the investment development of the economy of Ukraine
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 051 "Економіка". – Львівський торговельно-економічний університет, Львів, 2023
Keywords: цінні папери; ринок цінних паперів; регулювання ринку цінних паперів; інвестиції; фінансові інструменти; фондова біржа; біржові торги; вартість цінних паперів; фондові індекси; учасники; сегментування; оцінка майна та об’єктів; концепція; прибутковість; ризики