ПРИНЦИПИ РОЗВИТКУ АГРОПІДПРИЄМНИЦТВА НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ІНТЕРНЕТ-РЕЧЕЙ - Пелех Катерина Олександрівна (Класичний приватний університет, 2025)
На основі ідентифікування принципів розвитку агропідприємництва, що базуються на використанні можливостей інтернет-речей, було аргументовано, що застосування IoT технологій відкриває нові горизонти для сільського господарства. Через автоматизацію процесів, точний моніторинг стану ґрунту та культур, впровадження систем точного землеробства та розумного управління ресурсами, доведено, що можна значно підвищити продуктивність та ефективність агропідприємств. Використання датчиків, безпілотників та інших IoT-пристроїв дозволяє не лише оптимізувати виробничі процеси, але й забезпечує можливість своєчасно реагувати на ризики, пов’язані з вирощуванням, зменшуючи потенційні втрати врожаю. Крім того, обґрунтовано, що інтеграція інтернет-речей сприяє сталому розвитку агропідприємництва через зниження впливу на довкілля, оптимізацію використання природних ресурсів та підвищення енергоефективності. Таким чином, використання IoT у агропідприємництві відкриває шлях до високотехнологічного, ефективного, та екологічно сталого виробництва, що здатне задовольнити зростаючі потреби населення в продуктах харчування.
PRINCIPLES OF AGRICULTURAL BUSINESS DEVELOPMENT BASED ON USING THE OPPORTUNITIES OF THE INTERNET OF THINGS
Економіка та підприємництво. - № 1 (131). -2024 р.
Keywords: агропідприємництво; автоматизація процесів; інтернет-речі; потенційні втрати; енергоефективність.