Технологічний розвиток України в умовах світової глобалізації - Юрчик Віталій Іванович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
У роботі розглянуто теоретичні аспекти формування теорій, що обґрунтовують або пояснюють інноваційний і технологічний розвиток країн світу. З’ясовано сутність понять “інновація”, “високі технології”, “нова економіка”. Розглянуто еволюцію поглядів на сутність технологічної складової економічного розвитку та методології її дослідження. Окреслено сучасні ознаки та особливості міжнародного ринку високих технологій. Проведено аналіз тенденцій та характеристик розвитку світової індустрії інформаційних технологій. Виділено структурні характеристики ринку інформаційно-комунікаційних технологій, що виникли або сформувалися в результаті активних змін у науковому і технологічному середовищі. Виявлено основні тенденції розвитку країн на сучасні стадії четвертої промислової революції, що обумовлює розробку і застосування унікальних або проривних технологій, що відображають процеси цифровізації. Оцінено міжнародні інноваційні рейтинги та місце України у них. На основі проведеного дослідження виявлено низку чинників, що перешкоджають комерціалізації наукових розробок та реалізації науково-технологічного потенціалу України. Виявлено переваги та сильні сторони України у реалізації процесів технологічного розвитку та зростання внутрішнього попиту на високотехнологічну продукцію. Побудовано економетричну модель виявлення основних чинників впливу на винахідницьку активність країн-членів ЄС. Проведено аналіз винахідницької активності в Україні. Обґрунтовано пріоритети технологічного розвитку України в умовах глобалізації. Розроблено механізми підтримки післявоєнної відбудови України у процесі європейської інтеграції, напрями технологічного розвитку України у контексті домінування сучасних технологічних трендів, пріоритетні засоби інноваційного та технологічного розвитку України у післявоєнний період.
Technological development of Ukraine in conditions of global globalization
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: технології; інновації; технологічні тренди; технологічний розвиток