ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В УКРАЇНІ: КЕЙС ГОТЕЛЬНОРЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - Осінська Оксана Богданівна; Ланиця Ірина Федорівна (Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету «Економічна думка», 2022)
Метою статті є здійснення аналізу головних статистичних характеристик функціонування та розвитку тимчасового розміщення й організації харчування в Україні, узагальнення проблемних аспектів, а також обґрунтування пріоритетних напрямів й інструментарію розвитку цього виду економічної діяльності. Під час дослідження використано методи кількісного та якісного порівняння, статистичного аналізу, системно-структурного аналізу. Наведено результати аналізу статистичних даних в частині функціонування та розвитку суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу в Україні, а саме щодо основних показників діяльності суб’єктів цього сектору економіки України у 2016-2021 рр., часткових показників розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні у 2016-2021 рр., капітальних інвестицій, фінансових результатів та рентабельності підприємств цієї галузі в Україні у 2016-2021 рр. На цій основі узагальнено позитивні та негативні характеристики тенденцій функціонування та розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Обґрунтовано пріоритетні вектори, напрями та інструментарій забезпечення розвитку й ефективізації діяльності суб’єктів індустрії гостинності на прикладі підприємств готельно-ресторанного бізнесу України. Наукова новизна отриманих результатів полягає у подальшому розвитку наукового інструментарію ідентифікації пріоритетів та засобів державної політики галузевого розвитку. Практична значущість отриманих результатів полягає у формуванні пропозицій для органів влади щодо стимулювання розвитку індустрії гостинності в Україні.
PRIORITIES FOR THE DEVELOPMENT OF HOSPITALITY INDUSTRY IN UKRAINE: CASE OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS
Український журнал прикладної економіки та техніки. 2022 рік. Том 7. № 3
Keywords: індустрія гостинності; готельно-ресторанний бізнес; послуги розміщення та харчування; туризм; пріоритети та засоби розвитку; системний розвиток.