Інструментарій зміцнення зовнішньоторговельної безпеки регіонів України в умовах війни - Лупак Р. Л.; Микитин О. З. (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
У статті обґрунтовано актуальність зміцнення зовнішньоторговельної безпеки регіонів України в умовах війни, що дає змогу розраховувати на стабілізацію загальнодержавної економічної ситуації, збереження стратегічних торговельних шляхів та створення умов для ефективної адаптації регіональної економіки до нових глобальних реалій. Виконано структурний і функціональний аналіз державної політики України у сфері зовнішньої торгівлі в умовах глобальних змін і воєнного стану. Здійснено комплексне дослідження факторів, що впливають на зовнішньоекономічну діяльність бізнесу на регіональному рівні, зокрема в контексті порушення глобальних торговельних ланцюгів, зменшення обсягів експорту, блокади морських портів, зростання імпортозалежності та нових торговельних обмежень. Запропоновано комплексний інструментарій зміцнення зовнішньоторговельної безпеки регіонів України в умовах війни, що включає інституційні, економічні, технологічні, ринкові, соціальні та політичні групи інструментів. Окреслено роль законодавчих і нормативно-правових змін, антикризового управління, міжрегіональної координації, фінансово-кредитної підтримки, інвестиційних стимулів, страхування ризиків, цифровізації зовнішньоторговельних операцій, модернізації логістики, стартап-підтримки, диверсифікації ринків, дипломатії, протекціонізму, відновлення зайнятості, інтелектуалізації праці, соціалізації торгівлі, зміцнення зв’язків, переговорів та угод, політичної стабілізації у відновленні та зміцненні зовнішньоторговельної безпеки регіонів України. Зроблено внесок у розробку стратегічних рекомендацій для зміцнення зовнішньої торгівлі в умовах війни, пропонуючи конкретні практичні рішення для відновлення та розвитку торговельних зв’язків на регіональному рівні, забезпечення економічної та національної безпеки України.
Instruments for Strengthening the Foreign Trade Security of Ukraine’s Regions in Wartime Conditions
Бізнес Інформ. - № 3. - 2025.
Keywords: зовнішньоторговельна безпека регіону; регіональна економіка; війна; зовнішня торгівля; зовнішній ринок; бізнес; ризики; загрози