ІННОВАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО У ВЗУТТЄВІЙ ГАЛУЗІ: ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ В СТАРТАП-ПРОЄКТАХ З ВИКОРИСТАННЯМ ПЕРЕРОБЛЕНИХ МАТЕРІАЛІВ - Франів Ігор Андрійович (ВД «Гельветика», 2025)
У статті досліджено потенціал інноваційного підприємництва у взуттєвій галузі в контексті впровадження принципів циркулярної економіки. Показано, що використання перероблених матеріалів, upcycling-технологій та моделей замкненого циклу стає ключовим інструментом екологічної трансформації виробництва. Особлива увага приділяється ролі стартапів як драйверів сталих змін, здатних поєднувати економічну ефективність із соціальною та екологічною відповідальністю. Проаналізовано приклади успішних міжнародних та українських екостартапів, виявлено ключові бар’єри та перспективи розвитку галузі. Запропоновано управлінські підходи до створення й масштабування стартапів, орієнтованих на принципи циркулярності, а також окреслено умови, за яких державна політика та інституційна підтримка можуть сприяти переходу до екологічного взуттєвого виробництва.
INNOVATIVE ENTREPRENEURSHIP IN THE FOOTWEAR INDUSTRY: IMPLEMENTATION OF CIRCULAR ECONOMY PRINCIPLES IN STARTUP PROJECTS USING RECYCLED MATERIALS
Бізнес-навігатор: науково-виробничий журнал. – 2025. - №4 (81)
Keywords: циркулярна економіка; інноваційне підприємництво; екостартап; технологічний стартап; взуттєва промисловість; перероблені матеріали; сталі бізнес-моделі; управління інноваціями; замкнений цикл; екологічне виробництво