Формування та розвиток організації як соціальної єдності - Чопик Роман Юрійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Дослідження присвячено обґрунтуванню теоретико-методологічних положень і розробці науково-практичних рекомендацій щодо формування та розвитку організації як соціальної єдності для підприємства, яке спеціалізується на розробках і продажах у сфері ІТ-технологій. Досліджено соціальні аспекти формування і розвитку організації як соціальної єдності. Проаналізовано зміст і структуру соціального управління, роль психологічного клімату, групової взаємодії та психологічних угод у забезпеченні ефективності організації. Виявлено особливості функціонування формальних і неформальних груп, їх вплив на згуртованість і результативність колективної діяльності. Показано значення соціально-психологічної сумісності, довіри та спільних цінностей як основи стабільності організації в умовах сучасних викликів. Досліджено концепцію управління соціальною єдністю організації як основу інтеграції економічних, соціальних і психологічних компонентів. Виявлено взаємозв’язок між соціальними програмами, HR-практиками, корпоративною культурою та підвищенням продуктивності, мотивації і професійного розвитку працівників. Показано роль організаційної культури у формуванні норм поведінки, стандартів взаємодії, ціннісного ядра, символіки та ідеології, що сприяють стабільності соціальної єдності та розвитку організації. Досліджено організаційні передумови формування та розвитку соціальної єдності підприємства в умовах поєднання торговельно-посередницької та сервісно-технологічної діяльності. Проаналізовано вплив організаційної структури, функціонального розподілу ролей, комунікаційних механізмів, управлінських рішень і стратегічного планування на згуртованість персоналу. Виявлено роль формальних і неформальних взаємодій у забезпеченні внутрішньої інтеграції колективу, стабільності соціальної єдності та підтримки психологічного клімату. Досліджено фінансово-економічні детермінанти розвитку: структуру активів, джерела фінансування, доходи, витрати, прибутковість, ефективність управління ресурсами, а також взаємозв’язок цих показників із соціальною інтеграцією персоналу. Виявлено динаміку чисельності, плинності та продуктивності персоналу, співвідношення заробітної плати та результативності, сильні й слабкі сторони системи навчання та розвитку. Показано вплив структури корпоративної культури на довіру, згуртованість, залученість працівників та ефективність взаємодії ключових професійних груп. Рекомендовано змістити акцент управлінської логіки з контролю індивідуальних завдань на координацію спільної діяльності та формування спільних цілей, впровадити практики формування ціннісного ядра організації як орієнтира для управлінської взаємодії. Показано необхідність застосування гібридної моделі управлінських комунікацій, що поєднує формальне управління з діалоговою взаємодією, організацію регулярних зустрічей, структурованих каналів зворотного зв’язку, спільних обговорень та міжфункціональних робочих груп для реалізації проектів і узгодження завдань. Рекомендовано впровадження цифрової корпоративної платформи взаємодії та знань, що забезпечує координацію діяльності, оперативний обмін інформацією, інтеграцію даних, рівний внесок працівників у виконання завдань і систематичне оцінювання ефективності комунікацій. Показано необхідність розробки правил користування платформою, управлінських регламентів, організації навчання персоналу, демонстраційних сесій та практично орієнтованих тренінгів. Рекомендовано заходи підтримки психологічної безпеки та допомоги сім’ям мобілізованих працівників, що сприяє формуванню стабільного соціального ядра колективу, підвищенню довіри, залученості та ефективності організаційної діяльності. Економічний ефект наданих пропозицій становить 20 тис. грн.
Formation and Development of an Organization as a Social Unity
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою "Менеджмент" спеціальності 073 "Менеджмент". – Львівський торговельно-економічний університет.
Keywords: соціальна єдність; соціальний менеджмент; психологічна угода; групова взаємодія; довіра; згуртованість; соціально-психологічна сумісність; ефективність організації