ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДІВ ПРОЄКТУВАННЯ АРХІТЕКТУРИ ГІБРИДНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗЕЧЕННЯ - Олійник Роман Володимирович, Папка Олег Степанович (Українська академія друкарства, 2025)
У статті розглянуто питання вибору архітектурних підходів при розробці гібридного програмного забезпечення, зокрема в контексті мобіль- них застосунків. Проведено аналіз основних архітектурних моделей: моно- літної, модульної та мікросервісної, з огляду на їх вплив на ефективність розробки та експлуатації програмних продуктів. Виявлено, що монолітна архітектура є найбільш простим і популярним підходом, однак вона має суттєві недоліки, зокрема обмежену масштабованість та складність у внесенні змін. Модульна архітектура забезпечує більшу гнучкість, однак вона вимагає ретельного управління залежностями та конфігурацією компонен- тів. Мікросервісна архітектура, зокрема в контексті мікрофронтендів, надає значні переваги у масштабованості та гнучкості розробки, але додає складності в управлінні залежностями та узгодженості користувацького інтерфейсу. Завдяки застосуванню SDUI можна зменшити необхідність в оновленнях на клієнтській стороні, оскільки всі зміни інтерфейсу переда- ються з серверу, що спрощує масштабування і підтримку гібридних додат- ків. Крім того, SDUI дозволяє значно зменшити обсяг коду на клієнті. Проведені дослідження показали, що вибір архітектурного підходу має суттєвий вплив на продуктивність, зручність розробки та подальшу підтримку застосунків, а оптимальний вибір залежить від специфіки конкретного проекту та вимог до масштабування, продуктивності та безпеки.
RESEARCH ON METHODS OF DESIGNING ARCHITECTURE FOR HYBRID SOFTWARE SYSTEMS
Комп’ютерні технології друкарства, 2025. – № 1 (53). – С. 67–77.
Keywords: архітектура програмного забезпечення; моноліт; мікро- сервіс; мікрофронтенд; SDUI