Просторова організація бізнесу в регіонах України: форми та механізми регулювання (Т.1) - Мельник М. І.; Щеглюк С. Д.; Кушнірецька О. В.; Ткаченко О. О.; Ткач С. М.; Лещух І. В.; Мединська Тетяна Володимирівна; Яремчук Р. Є.; Синюра-Ростун Н. Р.; Жабинець О. Й.; Коломієць О. Г.; Черевата Р. Ю. (ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього НАН України», 2019)
Монографія присвячена поглибленню теоретико-методичних засад просторової організації бізнесу, обґрунтуванню вибору її оптимальних форм, розробці науково-практичних рекомендацій щодо регулювання форм просторової організації бізнесу. З цією метою вивчено сучасний стан, особливості інституційного забезпечення та перспективи розвитку індустріальних парків як просторової форми організації бізнесу. Проаналізовано розвиток регіональних ІТ-кластерів в Україні в контексті їх впливу на соціально-економічну динаміку, також визначено стратегічні пріоритети та інструменти стимулювання розвитку ІТ-кластерів у формуванні інноваційної екосистеми країни. Оцінено економічний потенціал формування галузевих кластерів у регіонах України. Проведено аналіз форм просторової організації креативних індустрій, просторових освітніх систем та подано пропозиції щодо стимулювання їх розвитку. Розглянуто вітчизняний досвід розвитку агрохолдингів як інтегрованої форми агробізнесу, а саме оцінено основні переваги, загрози та напрями регулювання їх діяльності. Вивчено зарубіжний досвід інституційного забезпечення розвитку форм просторової організації бізнесу з огляду на можливі перспективи його застосування в Україні. Визначено стратегічні пріоритети формування політики просторової організації бізнесу у регіоні. Для науковців, економістів, керівників і працівників органів управління різних рівнів, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться питаннями просторової організації бізнесу.
Просторова організація бізнесу в регіонах України: форми та механізми регулювання: монографія у 2-х томах. Т.1 / НАН України. Державна установа «Інститут регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього НАН України»; наук. ред. М.І. Мельник. Львів, 2019. 377 с. (авторський внесок: п. 3.1. Особливості формування та трансформації інституційного забезпечення розвитку форм просторової організації бізнесу; п. 1.3.1. Кластерні концепції розвитку локалізованих економічних систем; п. 3.2. Інституційний вимір податкового та митного регулювання діяльності форм просторової організації бізнесу; п. 3.3. Ефективність просторової організації спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку в Україні)
Keywords: просторова організація бізнесу; регіональна економіка; механізми регулювання; територіальний розвиток; економічний простір; бізнес-середовище регіону; децентралізація; інституційні форми; регіональна політика України