Формування системи цифрового маркетингу у бізнес-діяльності підприємства - Верхолюк Олександр Романович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Досліджено теоретичні та прикладні засади формування системи цифрового маркетингу як стратегічного напряму розвитку сучасного ритейлу в умовах цифровізації економіки. Розкрито сутність цифрового маркетингу, визначено його роль у забезпеченні конкурентоспроможності підприємства та проаналізовано ключові інструменти взаємодії зі споживачами у цифровому середовищі. На основі аналізу діяльності мережі магазинів «Рукавичка» та проведеного маркетингового дослідження оцінено поточний стан цифрових комунікацій компанії, зокрема ефективність використання мобільного додатка, соціальних мереж та системи лояльності. У роботі обґрунтовано необхідність трансформації маркетингової активності підприємства через впровадження комплексного цифрового підходу. Практичне значення дослідження полягає у розробці стратегічних рекомендацій щодо вдосконалення системи цифрового маркетингу мережі «Рукавичка», що включають розвиток екосистеми мобільного додатка, впровадження гейміфікаційних механік, інтерактивних челенджів та персоналізованих push-повідомлень. Запропоновані заходи спрямовані на поглиблення емоційного зв’язку з клієнтами, стимулювання повторних покупок та підвищення загальної лояльності аудиторії. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні моделі цифрової взаємодії ритейлера зі споживачами на основі омніканальності та глибокої персоналізації даних, що дозволяє адаптувати маркетингові комунікації до індивідуальних потреб клієнта в режимі реального часу, враховуючи специфіку українського ринку продуктового ритейлу.
Formation of the digital marketing system in the enterprise’s business activities
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою «Маркетинг» зі спеціальності 075 «Маркетинг». Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026
Keywords: цифровий маркетинг; ритейл; лояльність споживачів; мобільний додаток; гейміфікація; омніканальність; персоналізація; мережа магазинів «Рукавичка»; клієнтський досвід; цифрові комунікації