МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ СТАРТАПІВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Копилюк Оксана Іванівна, Музичка Олександра Миронівна, Журибіда Наталія Романівна (ТОВ "ДКС-центр", 2025)
У статті представлено сутність фінансового забезпечення розвитку стартапів як процесу акумуляції фінансових ресурсів із внутрішніх та зовнішніх джерел для реалізації інноваційних ініціатив з урахуванням специфіки, масштабності, потенціалу росту, ризиковості та можливого періоду окупності проєкту, відносної вартості джерел фінансування та очікуваної соціально-економічної результативності від впровадженняінноваційної ідеї. Запропоновано авторське трактування механізму фінансового забезпечення розвитку стартапів як сукупності взаємовідносин між творцями ідей та інвесторами з приводу акумуляції фінансових ресурсів з різних джерел на основі використання відповідних форм, методів, важелів й інструментів, які спрямовані на досягнення соціально-економічної результативності від реалізації інноваційних ініціатив. Систематизовано джерела фінансування стартапів з виокремленням двох основних аспектів: 1) фінансування державою, міжнародними організаціями, фондами, грантами; 2) задіяння інфраструктурних учасників та приватних осіб.
MECHANISM OF FINANCIAL SUPPORT FOR THE DEVELOPMENT OF STARTUPS IN MODERN CONDITIONS
Ефективна економіка. 2025. № 5.
Keywords: інновації; фінансовий механізм розвитку стартапів; джерела фінансування; венчурні фонди; краудфандинг; гранти