Облік і контроль операцій з необоротними активами в системі управління підприємством - Ділай Марія Степанівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У роботі досліджено економічну природу та ознаки класифікації необоротних активів, на основі чого запропоновано тлумачення цієї категорії. Необоротні активи визначено як сукупність матеріальних об’єктів, фінансових ресурсів та нематеріальних засобів, які підприємство контролює і використовує у своїй діяльності протягом більше одного року чи операційного циклу за умови, що воно очікує одержати від них в майбутньому економічну вигоду. Визначено основні завдання обліку і контролю необоротних активів. Висвітлено порядок документального оформлення операцій, які відображають надходження, використання та вибуття необоротних активів. Розглянуто методику синтетичного та аналітичного обліку необоротних активів і напрями його удосконалення в сучасних умовах господарювання. Розкрито порядок нарахування та обліку амортизації окремих категорій необоротних активів. Розглянуто послідовність та методику контролю необоротних активів як важливу складову системи управління підприємством. Встановлено важливість використання аналітичних процедур в процесі контролю для оцінювання стану та ефективності використання необоротних активів з метою формування інформаційного забезпечення процесу ухвалення ефективних управлінських рішень.
Accounting and control of operations with non-current assets in the enterprise management system
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Облік і оподаткування” зі спеціальності 071 “Облік і оподаткування”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: необоротні активи; основні засоби; нематеріальні активи; визнання; оцінка; класифікація; знос; амортизація; облік; аналіз; контроль; управління.