ІНТЕГРАЦІЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ - Вовчанська Ольга Михайлівна; Іванова Лілія Омелянівна; Шамов Антон Олександрович (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Дослідження присвячене аналізу розвитку готельної індустрії в умовах активного впровадження сучасних технологій, що забезпечують конкурентоспроможність і підвищують ефективність маркетингових стратегій. Метою роботи є встановлення впливу інноваційних технологій, таких як VR (віртуальна реальність), AR (доповнена реальність), голосовий пошук, чат-боти, штучний інтелект (AI), Metaverse на маркетингові стратегії готельних підприємств, визначення їхньої ролі у формуванні конкурентних переваг, оптимізації операційних процесів та покращанні клієнтського досвіду. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі синергічного поєднання традиційних маркетингових підходів з передовими технологічними рішеннями. Вперше обґрунтовано значення VR та AR для підвищення довіри гостей до процесу бронювання, створення ефекту присутності та стимулювання емоційної взаємодії клієнтів з брендом. Доведено, що АІ-чат-боти істотно змінюють моделі комунікації у готельному бізнесі, знижуючи навантаження на персонал та забезпечуючи високий рівень персоналізації послуг. Визначено перспективи використання Metaverse для інтеграції фізичного та цифрового простору у готельній сфері, що сприяє підвищенню впізнаваності бренду та розширенню споживчої аудиторії. Отримані результати мають значну практичну цінність для готельного бізнесу позаяк сприяють розробці ефективних стратегій інтеграції новітніх технологій у маркетингові процеси. Впровадження голосового пошуку дозволяє спростити доступ клієнтів до інформації та оптимізувати процес бронювання. Використання АІ-інструментів, таких як ChatGPT, відкриває можливості для створення якісного персоналізованого контенту, що підвищує ефективність комунікації через соціальні платформи, електрону пошту та блоги. Доведено, що автоматизовані системи та роботизовані технології не лише оптимізують операційні витрати, а й сприяють підвищенню стабільності та якості обслуговування гостей. У роботі здійснено комплексний аналіз взаємодії традиційних та інноваційних маркетингових стратегій у готельній індустрії, що дозволило розробити модель синергічного поєднання класичних та технологічних підходів у маркетинговому менеджменті. Авторами здійснено систематизацію сучасних технологічних рішень та оцінено їхній потенціал для довгострокового розвитку готельного бізнесу. Запропоновано концепцію інтеграції VR, AR, AI, Metaverse у маркетингові процеси, що дозволяє забезпечити високий рівень персоналізації послуг, підвищити конкурентоспроможність підприємств та створити унікальний клієнтський досвід.
INTEGRATION OF INNOVATIVE TECHNOLOGIES INTO MARKETING STRATEGIES OF HOTEL INDUSTRY COMPANIES
Трансформаційна економіка. - №2 (11). - 2025.
Keywords: готельна індустрія; новітні технології; маркетинг; віртуальна реальність; доповнена реальність; штучний інтелект