ФІСКАЛЬНА РОЛЬ НЕПРЯМОГО ОПОДАТКУВАННЯ У ФОРМУВАННІ ДОХОДІВ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ - Мединська Тетяна Володимирівна; Ірина Боднарюк; Наталія Ногінова; Марія Бартко (Національний університет Острозької академії, 2024)
У статті досліджується фіскальна роль непрямих податків у формуванні доходів державного бюджету. Розкрито особливості непрямого оподаткування в Україні, види непрямих податків згідно з чинним законодавством. Надходження непрямих податків до державного бюджету проаналізовано за їх абсолютними значеннями, частками та відносно ВВП. Встановлено, що непрямі податки в структурі податкової системи України є основним джерелом, демонструючи високу фіскальну ефективність. Результати аналізу надходжень непрямих податків до бюджету України свідчать про те, що ключовим бюджетоутворюючим податком є ​​податок на додану вартість, другим за величиною доходом є акцизний податок, а митні збори займають третю позицію за обсягом надходжень до державного бюджету. Отже, непрямі податки в структурі податкової системи України є основним джерелом, демонструючи високу фіскальну ефективність, зменшення їх частки в структурі доходів бюджету в останні роки відбулося через повномасштабне вторгнення. У сучасних умовах податкова реформа повинна відбуватися в рамках визначеної стратегії, яка дозволить більш обґрунтовано моделювати формування та прогнозувати податкові надходження до бюджету з урахуванням як непрямих, так і прямих податків. Важливо наголосити на важливості податків на споживання як ключового інструменту державного впливу на економічний розвиток, здійснюючи регулювання, за допомогою якого держава сприяє створенню конкурентних умов на внутрішньому та зовнішньому ринках. Це, у свою чергу, сприяє стимулюванню ділової активності та формуванню доданої вартості, яка є основою оподаткування більшості видів податків.
THE FISCAL ROLE OF INDIRECT TAXATION IN THE FORMATION OF REVENUES OF THE STATE BUDGET
Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Економіка» : нау-ковий журнал. 2024. № 32 (60). С. 102-108
Keywords: непрямі податки; державний бюджет; Податковий кодекс; ПДВ; акцизний податок; мито