Товарознавчо-експертні дослідження автотранспортних засобів - Скробало Сергій Михайлович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
На основі аналізу даних літературних даних та матеріалів Державної митної служби, проаналізовано стан ринку автотранспортних засобів в Україні, до повномасштабної війни та після її початку. Показано вплив різних чинників на формування ринку автотранспортних засобів: війни та пов’язаних з нею логістичних викликів, зміни у купівельній спроможності населення, коливання валютного курсу, імпортних потоків автомобілів, що надходять з країн ЄС, Китаю та США. Розглянуто законодавче та нормативне забезпечення проведення експертних досліджень автотранспортних засобів. Представлено порядок ідентифікації автотранспортних засобів: визначення типу, моделі, модифікації колісного транспортного засобу, року його випуску, комплектності, технічних характеристик здійснюється на підставі інформації виробника. Показано вимоги правових документів до безпечності автотранспортних засобів. Розглянуто порядок визначення митної вартості автотранспортних засобів. Проаналізовано господарську діяльність Львівського національного науково-дослідного інституту судових експертиз, охарактеризовано основні напрямки робіт, показано види послуг, які надаються фахівцями. Вивчено порядок проведення експертних досліджень, методи проведення автотранспортної експертизи, нормативні акти, накази, постанови та національні стандарти. Досліджено особливості митного оформлення автотранспортних засобів при здійсненні еспортно-імпортних операцій.
Commodity and Expert Examination Studies of Motor Vehicles
Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Товарознавство та експертиза в митній справі” зі спеціальності 076 “Підприємництво та торгівля”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: автотранспортні засоби; імпорт; експертиза; якість; митне оформлення