ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИЧНИМИ ВИТРАТАМИ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Медвідь Любов Гнатівна, Воронко Роман Михайлович, Герасименко Тамара Олегівна (Видавничий дім. «Гельветика», 2024)
У статті розглянуто проблеми формування та удосконалення системи управління логіс- тичними витратами торговельних підприємств для підвищення їх конкурентоспромож- ності в умовах невизначеності. Досліджено трактування понять «управління витратами» та «управління логістичними витратами» у працях вітчизняних науковців протягом остан- ніх двох десятиліть. Запропоновано авторське визначення досліджуваного поняття, а саме «управління логістичними витратами – це неперервний процес цілеспрямованого форму- вання оптимального рівня логістичних витрат торговельного підприємства, що передба- чає їх планування, облік, контроль, аналіз та прийняття управлінських рішень». Досліджено засадничі аспекти формування системи управління логістичними витратами: принципи, завдання, концепції та методи управління. Визначені основні принципи управління логістич- ними витратами торговельних підприємств, дотримання яких дозволить підвищити ефек- тивність системи управління логістичними витратами, а саме: принцип безперервності, принцип ведення відокремленого обліку логістичних витрат, принцип гнучкості, принцип ефективності, принцип ідентифікації логістичних витрат, принцип комплексності, принцип науковості, принцип об’єктивності, принцип оперативності, принцип системності. Вихо- дячи з методологічних засад та принципів, сформовані основні завдання управління логіс- тичними витратами торговельних підприємств і визначена специфіка логістичних проце- сів та витрат на їх здійснення. Для ідентифікації, обліку, контролю, аналізу та оцінювання логістичних витрат торговельних підприємств запропоновано їх класифікувати з метою удосконалення логістичної діяльності підприємства та відображення в бухгалтерському обліку. Обґрунтовано, що подальший науковий пошук щодо удосконалення системи управ- ління логістичними витратами має бути націлений на розроблення методики виявлення резервів економії ресурсів шляхом планування логістичних витрат, обліку, внутрішнього контролю та аналізу за центрами відповідальності, стимулювання ресурсозбереження і зни- ження витрат з метою підвищення ефективності діяльності торговельного підприємства.
FORMATION OF THE MANAGEMENT SYSTEM OF LOGISTICS COSTS OF COMMERCIAL ENTERPRISES
Електронний фаховий науково-практичний журнал "Інфраструктура ринку", № 79, 2024.
Keywords: торговельне підприємство; логістика; логістичні процеси; логістичні операції; логістичні витрати; управління логістичними витратами