Стратегічний розвиток готельного бізнесу у західних областях України - Гатала Тарас Федорович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Дослідження присвячене проблемі стратегічного розвитку готельного бізнесу та обґрунтуванню практичних рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності готельних підприємств у західних областях України. Розкрито економічну природу й сучасні концепції стратегічного розвитку, проаналізовано регіональні відмінності готельної індустрії: орієнтацію Карпатського регіону та Закарпаття на рекреаційно-оздоровчий туризм, а великих міст – на діловий і культурний. Досліджено діяльність ГРК «КОПА» у Львівській області: визначено сильні сторони (репутація, персонал, сучасні послуги) та слабкі (обмежений номерний фонд, застаріла матеріально-технічна база), а також вплив зовнішніх факторів. Виявлено зростання ефективності праці й прибутковості, інвестиції в оновлення номерного фонду та SPA, однак зафіксовано недостатню мотивацію й навчання персоналу, обмежене використання брендингу та зростання кредиторської заборгованості. Запропоновано стратегічні пріоритети розвитку на основі помірного зростання та інноваційного підходу, з акцентом на цифрові й сервісні рішення (CRM, мобільний додаток, автоматизація процесів, стандартизація обслуговування). Рекомендовано інноваційний проєкт з очікуваним річним ефектом 750 тис. грн, рентабельністю інвестицій понад 50% і окупністю менше 2 років. Визначені механізми планування, інвестування та моніторингу ринку сприяють формуванню стійких конкурентних позицій підприємств регіону.
Strategic Development of the Hotel Business in the Western Regions of Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Готельно-ресторанна справа” зі спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: готельний бізнес; стратегічні пріоритети розвитку; комплексні формати гостинності; інновації сервісу; розвиток людського капіталу; західні області України