Облік та контроль логістичної діяльності підприємства - Цибик Надія Романівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У роботі досліджено теоретичні, методичні та організаційні аспекти обліку і контролю логістичної діяльності підприємства, а також розроблено напрями їх удосконалення в умовах цифровізації та впровадження сучасних інформаційних технологій. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення прозорості логістичних процесів, забезпечення достовірності облікової інформації та посилення контролю за рівнем логістичних витрат з метою прийняття ефективних управлінських рішень. Розкрито теоретичні основи обліку та контролю логістичної діяльності підприємства. Досліджено економічну сутність логістичних операцій, наведено їх класифікацію та визначено місце логістики в системі управління підприємством. Обґрунтовано завдання обліку і контролю логістичних процесів та проаналізовано вплив організаційної структури логістичної системи на формування інформаційних потоків. Досліджено облікове забезпечення управління логістичною діяльністю. Розглянуто особливості документального оформлення логістичних операцій, досліджено специфіку обліку витрат на логістику та визначено проблемні аспекти їх ідентифікації й групування. Запропоновано напрями вдосконалення обліку логістичної діяльності з урахуванням потреб управлінського персоналу та використання сучасних інформаційних систем. Досліджено контроль логістичної діяльності в інформаційному забезпеченні управління. Узагальнено методи контролю логістичних процесів, здійснено аналіз ефективності логістичних витрат та визначено резерви їх скорочення. Особливу увагу приділено автоматизації контролю логістичної діяльності підприємства шляхом використання інформаційних систем і цифрових технологій, що сприяють підвищенню оперативності та якості управлінських рішень. За результатами проведеного дослідження запропоновано рекомендації для вдосконалення системи обліку та контролю логістичної діяльності на підприємствах різних галузей економіки з метою оптимізації логістичних витрат і підвищення ефективності управління.
Accounting and control of the logistics activity of the enterprise
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Облік і оподаткування” зі спеціальності 071 “Облік і оподаткування”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: логістична діяльність; логістичні операції; облік; контроль; логістичні витрати; інформаційне забезпечення; управління підприємством; автоматизація