АНТИРОСІЙСЬКИЙ ДИСКУРС «КАРТИНОК З РОСІЇ» КАРЕЛА ГАВЛІЧКА-БОРОВСЬКОГО (40-І РОКИ ХІХ СТОЛІТТЯ): КОНЦЕПТУАЛЬНІ ТА ЖАНРОВІ ОСОБЛИВОСТІ - Кость Соломія Степанівна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка. Видавничий дім "Гельветика", 2023)
У статті проаналізовано антиросійський дискурс подорожніх нарисів Карела Гавлічка-Боровського «Картинки з Росії», які появилися друком на сторінках чеських журналів «Květy», «Česká včela» i «Časоpis Českého muzea» упродовж 1843–1846 років. Йдеться, зокрема, про концептуальні й жанрові особливості публікацій, які вийшли друком як результат перебування К. Гавлічка-Боровського в Москві. Автор статті доводить актуальність порушеної проблеми, оскільки тема Росії через її агресивну й антиєвропейську політику завжди була й залишається одним із важливих питань європейського інтелектуального й політичного дискурсу. Автор вважає, що перебування в Росії спричинилося до радикальної еволюції поглядів К. Гавлічка-Боровського – йдеться про заперечення всеслов’янської ідеї й утвердження національної, а також про критичне ставлення до Росії: «Картинки з Росії» мають явне антиросійське спрямування – це їхня найважливіша концептуальна особливість. Проте вони були адресовані чеському суспільству. Саме тому К. Гавлічек-Боровський прагнув, щоб чехи позбулися псевдоромантичного й ідеалістичного погляду й на внутрішні проблеми. Він спонукав їх до реалістичного й далекоглядного аналізу національного життя, що теж визначає концептуальну особливість цього твору. На думку автора, К. Гавлічек-Боровський продовжив традиції чеської мандрівної літератури (йдеться про Я. Коллара, К. Запа, Й. Гурбана) і розвинув жанр подорожнього нарису. Особливість його подорожніх нарисів полягала в тому, що вони близькі до репортажу, що роздуми переважають над описовістю, а це можна означити як концептуальність авторського мислення. Для творчої манери К. Гавлічка-Боровського притаманне органічне поєднання емоційного й раціонального моментів, сатири й гумору, сарказму й іронії, доступності й ясності викладу. «Картинки з Росії» засвідчили появу літератора, який позбувся ілюзій про слов’янську взаємність, почав мислити критично і мав громадянську відвагу казати правду своїм читачам.
ANTI-RUSSIAN DISCOURSE IN “PICTURES FROM RUSSIA” BY KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ (1940S): CONCEPTUAL AND GENRE FEATURES
Актуальнi питання гуманiтарних наук. Вип. 64, том 1, 2023
Keywords: К. Гавлічек-Боровський; «Картинки з Росії»; антиросійський дискурс; подорожній нарис; слов’янська взаємність; чеське національне відродження; історія чеської журналістики.