Концентрування слідових кількостей Sc(III) з водних розчинів на закарпатському клиноптилоліті у присутності Al(III), Fe(III), Si(IV) та La(III) - Володимир Василечко; Галина Грищук; Христина Шабалкіна; Н. Вовк; Ярослав Каличак; Оксана Костів; Анастасія Долецька; Світлана Багдай (В-во Львівського національного університету імені Івана Франка, 2024)
Вивчено сорбційні властивості закарпатського клиноптилоліту стосовно Al(III) у динамічних умовах. Клиноптилоліт найефективніше сорбує Al(III) із нейтральних розчинів за рН 7,5. Сорбційна ємність клиноптилоліту стосовно Al(III) становить 4 170 мкг/г. Знайдено оптимальне значення кислотності розчину (рН 9,0) для розділення Sc(III) та Al(III) методом твердофазової екстракції. Слідові кількості Sc(III) можна концентрувати та вилучати із розчинів, які містять 10-кратний надлишок Al(III). 150-кратний надлишок Si(IV) не впливає на ефективність сорбції Sc(III) із розчинів за рН 8,0. Із таких слабколужних розчинів можна концентрувати і вилучати слідові кількості Sc(III) і, відповідно, розділяти Sc(III) та Si(IV). Методом твердофазової екстракції з використанням клиноптилоліту як сорбенту можна концентрувати та вилучати Sc(III) із слабколужних розчинів (рН 8,0), які містять сумірні кількості La(III). Запропоновано процедуру попереднього відокремлення Fe(III) від слідових кількостей Sc(III) у розчинах шляхом осадження Fe(III) у вигляді його гідроксиду та подальшого сорбційного концентрування Sc(III) на клиноптилоліті.
PRECONCENTRATION OF TRACE QUANTITIES OF Sc(III) FROM AQUEOUS SOLUTIONS BY TRANSCARPATHIAN KLINOPTILOLITE IN THE PRESENCE OF Al(III), Fe(III), Si(IV) AND La(III)
В. Василечко, Г. Грищук, Х. Шабалкіна, Н. Вовк та ін. Вісник Львівського університету. Серія хімічна. 2024. Випуск 65. С. 186–197.
Keywords: сорбція; твердофазова екстракція; клиноптилоліт; пробопідготовка; концентрування; розділення; Скандій; Алюміній; Силіцій; Лантан; Ферум