Облік і внутрішній контроль в управлінні логістичними витратами підприємства - Кравець Олександр Васильович (My University, 2024)
Дисертацію присвячено вивченню теоретичних та розробленню організаційно-методичних складових обліку і внутрішнього контролю для удосконалення управління логістичними витратами з метою їх оптимізації та підвищення конкурентноспроможності торговельних підприємств. В умовах зростаючої конкуренції між торговельними підприємствами значно зростають вимоги до ефективного управління їхньою діяльністю. Виникає необхідність розробки сучасних управлінських концепцій і методів, які не лише забезпечать створення конкурентних переваг для підприємств, але й зменшать рівень інформаційної невизначеності та пов'язаних з нею ризиків. Однією з ключових концепцій, що відповідає вимогам сучасної ринкової економіки, є логістична концепція. Вирішення завдань щодо оптимізації логістичних витрат можливе лише за умов належної організації планування, обліку та контролю витрат, які формують основу інформаційної системи управління. В умовах постійних змін на ринку, керівництво торговельних підприємств потребує достовірної інформації про внутрішні фактори зменшення витрат та зовнішнє середовище, у якому військові дії не лише порушують існуючі ланцюги постачання, але й створюють нові виклики та ризики, що значно впливають на вартість і ефективність логістичних процесів. Тому торговельні підприємства повинні не лише оперативно реагувати на поточні зміни, але й кардинально переглядати свої логістичні стратегії, адаптуючи їх до нових непередбачуваних умов. Досліджено стан та перспективи розвитку підприємств торговельної галузі, які свідчать про загальну тенденцію зростання як роздрібного так і гуртового товарообороту підприємств торгівлі в Україні з 2013 року по 2022 рік з окремими періодами спаду та відновлення з огляду на пандемію короновірусу у 2020-2021 роках. Також визначено, що для підвищення ефективності діяльності підприємствам торгівлі необхідно враховувати зміни зовнішнього середовища та власної діяльності з урахуванням своїх рейтингових позицій на ринку товарів і послуг. Досліджено, що логістична діяльність торговельних підприємств охоплює такі складові: закупівельну, складську, транспортну логістику, логістику управління запасами, замовленнями та продажами, які формують відповідні логістичні процеси на основі окремих логістичних операцій. Під час здійснення логістичних операцій структурними підрозділами торговельного підприємства виникає потреба управління логістичними витратами для їх оптимізації. Встановлено, що до основних фаз логістичної діяльності торговельного підприємства відносять: фазу закупівель, фазу управління товарними запасами (складування, зберігання) й фазу дистрибуції (збуту). Відповідно кожна фаза логістичної діяльності торговельного підприємства вміщує логістичні операції, які здійснюють відділи постачання та продажів, склади товарних запасів; торговельні точки, відділи транспорту, маркетингу, логістики, фінансів та/або обліку (інформаційного забезпечення). Удосконалено підходи до групування логістичних витрат торговельних підприємств з урахуванням потреб управління логістичними витратами та можливостями ідентифікації логістичних витрат як у фінансовому так і управлінському обліку. Запропоновано основну класифікаційну ознаку – групування логістичних витрат за центрами відповідальності (центрами логістичних витрат), тобто підрозділами, що задіяні у логістичних процесах. У межах удосконалених організаційно-методичних засад обліку логістичних витрат запропоновано систему центрів відповідальності (центрів логістичних витрат) та розроблено: Типовий довідник витрат торговельного підприємства для потреб управлінського обліку; Фрагмент робочого плану рахунків для обліку логістичних витрат торговельних підприємств з виокремленням інформації за центрами відповідальності; методику обліку логістичних витрат на додатковому балансовому рахунку 29 “Витрати логістичної діяльності” з веденням аналітичних рахунків у розрізі структурних підрозділів та статей витрат, що узагальнено у Рекомендаціях з обліку логістичних витрат торговельних підприємств. Доведено, що системний підхід до бюджетування логістичних витрат підприємств торгівлі формується, виходячи з визначених нами складових: мети, функцій і вимог, завдань і принципів. Водночас об’єктом бюджетування є логістичні витрати, які формуються на рівні структурних підрозділів – центрів відповідальності. При бюджетуванні логістичних витрат торговельних підприємств рекомендовано застосовувати такі методи: бюджетування за центрами відповідальності (центрами логістичних витрат); для відділів логістики, маркетингу та інформаційного забезпечення доцільно формувати бюджети з використанням методу фіксованого бюджетування, а метод гнучкого бюджетування застосовувати для складів товарних запасів та торговельних точок, відділів транспорту, постачання та продажів; розпочинати процес удосконалення системи управління витратами з бюджетного планування “з нуля”, а в подальшому формувати бюджети за методом “від досягнутого”; водночас формування бюджетів має враховувати методику неперервного та послідовного бюджетування. Розроблено та запропоновано для впровадження систему бюджетів логістичних витрат структурних підрозділів. Рекомендовано процес контролю логістичних витрат центрів відповідальності проводити шляхом порівняння фактичних даних з бюджетними показниками у формі внутрішньої управлінської звітності – звіті про виконання бюджету логістичних витрат. Визначено склад внутрішньої управлінської звітності про логістичні витрати центрів відповідальності торговельних підприємств: звіти про виконання бюджетів логістичних витрат відділу постачання, складів товарних запасів, торговельних точок, відділів транспорту, продажів, маркетингу, логістики та інформаційного забезпечення. Запропоновано складати графік документообігу, що забезпечить безперервність руху інформації про логістичні витрати ЦВ (центрів логістичних витрат) від їх бюджетування, ознайомлення з показниками виконавців, ідентифікації в обліку фактичних даних та складання звітів про виконання запланованих показників, що удосконалить систему управління логістичними витратами торговельного підприємства у частині відповідальності кожного керівника структурного підрозділу. Розроблені схема документообігу в системі управління логістичними витратами центрів відповідальності, а також Положення про бюджетування логістичних витрат та формування внутрішньої управлінської звітності торговельних підприємств, що дозволить контролювати кожний центр відповідальності та приймати управлінські рішення для оптимізації логістичних витрат. Запропоновано схему організації внутрішнього контролю логістичних витрат на торговельних підприємствах, що дасть змогу чітко визначити складові системи контролю з метою формування належної інформаційної бази для потреб управління. Схема чітко визначає види робіт, які виконують суб’єкти при проведенні контролю логістичних витрат з метою підвищення його ефективності. Розроблено структуру методики комплексного аналізу логістичних витрат, а саме: аналіз за загальним обсягом і структурою; факторний аналіз логістичних витрат та аналіз їх ефективності з використанням зовнішнього і внутрішнього бенчмаркінгу, що дозволить формувати достовірну, об’єктивну та релевантну інформацію для потреб внутрішнього контролю логістичних витрат торговельних підприємств. Визначено мету, завдання, об’єкти, суб’єкти, основні елементи, стадії, процедури внутрішнього контролю і послідовність дій контролера. Розроблено робочі документи внутрішнього контролера у відповідності до етапів контролю, а саме аналітичну відомість, котра дозволить визначити динаміку логістичних витрат торговельного підприємства та виявити причини їх суттєвих відхилень; форму звіту внутрішнього контролера логістичних витрат, на основі якого можна формувати деталізовані висновки за результатами внутрішнього контролю логістичних витрат торговельного підприємства. Запропоновані робочі документи, а саме: схеми організації внутрішнього контролю логістичних витрат, програми здійснення внутрішнього контролю логістичних витрат, тест для оцінки діючої системи внутрішнього контролю витрат торговельного підприємства, аналітична відомість контролю логістичних витрат торговельного підприємства за звітний період та форма звіту внутрішнього контролера логістичних витрат торговельного підприємства, що дозволить удосконалити, як сам контрольний процес, так і кожну його складову
Accounting and internal control in the management of logistics costs of the enterprise
Дисертація на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 071 – Облік і оподаткування. – Львівський торговельно-економічний університет, Львів, 2024
Keywords: логістика; конкурентне середовище; управління логістичними витратами; облік; внутрішній контроль; аналіз; оптимізація; бюджетування; внутрішня управлінська звітність