Теоретичний базис управління забезпеченням економічної ефективності діяльності підприємства на засадах інноваційного розвитку - Лупак Р. Л.; Наконечна Н. В.; Микитин О. З. (ФОП Лібуркіна Л. М., 2024)
У статті надано характеристики управлінським процесам, які забезпечують економічну ефективність діяльності підприємства на засадах інноваційного розвитку. Визначено важливість налагодження системи управління, яка передбачає використання прогресивних підходів, основаних на сучасних технологіях та інноваційних методиках. Зроблено висновок, що підприємства, у яких приділяється незначна увага модернізації системи управління, нездатні підвищувати рівень економічної ефективності та темпи інноваційного розвитку, а їх функціонування здебільшого пов’язано із недопущенням збитковості. Виділено систему елементів управління забезпеченням економічної ефективності діяльності підприємства на засадах інноваційного розвитку – суб’єкти («верхнього» (власники та топ-менеджмент, керівники структурних підрозділів) та «нижнього» (менеджери зовнішньоекономічного, планово-економічного, виробничо-технологічного, маркетингового та інших відділів) рівнів), об’єкти (залучення і впровадження інновацій та технологій, модернізація бізнес- та виробничо-технологічних процесів, поширення ідеології розвитку підприємницької діяльності на засадах інтелектуалізації, диджиталізації, інноваційної активності), функції (аналізування, планування, організація, стимулювання, контроль, регулювання, моніторинг, оптимізація, координація), завдання (формування інвестиційної привабливості, забезпечення конкурентоспроможності, покращення ліквідності, формування економічно необхідного обсягу ресурсів, зростання ринкової вартості, посилення участі персоналу в прибутках), методи (нормативно-правовий, організаційно-економічний, соціально-психологічний, комплексний, вартісно-орієнтований), принципи (системність, комплексність, послідовність, орієнтація на процесний підхід, динамічність, гнучкість та адаптивність, варіативність)
The Theoretical Basis of Managing the Economic Efficiency of the Enterprise on the Principles of Innovative Development
Проблеми економіки. - № 1. - 2024.
Keywords: підприємство; економічна ефективність; інноваційний розвиток; забезпечення; управління; підприємницька діяльність