ПРІОРИТЕТИ ТА ІНСТРУМЕНТАРІЙ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ПОСИЛЕННЯ ЕНДОГЕННОЇ СПРОМОЖНОСТІ ФОРМУВАННЯ РЕЗИЛЬЄНТНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ РЕГІОНУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ КРИЗ - Рущишин Надія Михайлівна (ТОВ «ДКС Центр», 2026)
Досліджено теоретико-прикладні засади посилення ендогенної спроможності формування резильєнтної економічної системи регіону в умовах глобальних криз та воєнних викликів. Обґрунтовано, що в ситуації зростання невизначеності, дестабілізації економічних зв’язків і масштабних структурних трансформацій економіки України ключового значення набуває здатність регіональних економічних систем мобілізувати внутрішній потенціал розвитку, забезпечувати адаптацію до кризових шоків та формувати передумови для сталого відновлення. Визначено, що ендогенна спроможність регіону до формування резильєнтної економічної системи базується на ефективному використанні внутрішніх ресурсів, розвитку інституційного середовища, інноваційного потенціалу, людського капіталу й підприємницької активності. Ідентифіковано ключові стратегічні пріоритети посилення ендогенної спроможності регіонів України, до яких віднесено диверсифікацію економічної структури та розвиток локальних виробничих систем, зміцнення інноваційно-технологічного потенціалу, підвищення інституційної спроможності регіонального управління, розвиток людського капіталу, стимулювання підприємницької активності, модернізацію критичної інфраструктури та раціональне використання природно-ресурсного потенціалу. Окреслено основні інструменти реалізації зазначених пріоритетів, спрямовані на формування внутрішніх драйверів економічного розвитку, підвищення адаптивності економічних систем регіонів та зміцнення їхньої стійкості до зовнішніх і внутрішніх кризових впливів.
PRIORITIES AND TOOLS OF REGIONAL POLICY TO STRENGTHEN THE ENDOGENOUS CAPACITY TO FORM A RESILIENT ECONOMIC SYSTEM OF THE REGION IN THE CONTEXT OF GLOBAL CRISES
Ефективна економіка. 2026. № 3.
Keywords: ендогенна спроможність; ендогенний потенціал; запаси ресурсів; регіон; економічна система регіону; резильєнтність; стабільність; ендогенний розвиток; соціально-економічна резильєнтність; глобальна криза; глобальний виклик; опірність до шоку; економічна безпека; економічна нестабільність; конкурентні переваги економіки регіонів.