Креативні прийоми прийняття управлінських рішень - Химчак Роман Іванович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Дослідження присвячено вирішенню важливого питання обґрунтування теоретико-методичних положень і розробки науково-практичних рекомендацій щодо застосування креативних прийомів прийняття управлінських рішень на підприємстві, яке спеціалізується на розробках у сфері ІТ-технологій. Досліджено еволюцію наукових підходів до трактування управлінських рішень у системі менеджменту та їх місце у циклі управління підприємством, включно з функціональним навантаженням на етапах планування, організації, мотивації та контролю. Виявлено особливості класифікації управлінських рішень за рівнями управління та їх вплив на узгодженість управлінського процесу. Показано роль чинників якості рішень і багатовимірну відповідальність менеджера за наслідки управлінського вибору. Досліджено креативність як управлінську компетенцію менеджера, її зв’язок з процесом прийняття рішень, лідерськими якостями та умовами невизначеності й ризику. Проаналізовано класичні та сучасні методи креативності, включно з мозковим штурмом, синектикою, SCAMPER-технікою та методом шести капелюхів мислення, показано значення інтеграції індивідуальних і групових методів для підвищення продуктивності та розвитку інноваційного потенціалу організації. Досліджено організаційно-економічні умови функціонування ТзОВ «НЕО-ІТ» та їх вплив на процес прийняття управлінських рішень. Проаналізовано структуру управління та розподіл повноважень між стратегічним, тактичним та оперативним рівнями, встановлено взаємозв’язок централізованого контролю та автономії підрозділів для забезпечення ефективності рішень. Показано роль креативних прийомів у формуванні нестандартних технічних і комерційних рішень, адаптації до вимог клієнтів та оптимізації внутрішніх процесів. Досліджено поєднання формалізованих і неформалізованих елементів у процесі управління активами, дебіторською та кредиторською заборгованістю, запасами та грошовими потоками, а також вплив креативних підходів на ліквідність, оборотність активів і зменшення фінансових ризиків. Проаналізовано кадрову політику, вплив штатної структури, перекваліфікації та розподілу функцій на ефективність та швидкість прийняття нестандартних рішень, значення гендерної та вікової структури для розвитку колективної креативності. Виявлено роль системи фінансових і нефінансових стимулів у підвищенні автономії, відповідальності та залученості працівників, а також вплив креативних моделей управління на продуктивність і стабільність бізнес-процесів. Запропоновано систему мікро-синхронізацій для щоденного узгодження завдань між ключовими підрозділами та матрицю відповідальності для чіткого розподілу ролей і персональної відповідальності. Рекомендовано застосування цифрових інструментів управління, включно зі smart dashboards та чат-ботами, для оптимізації інформаційних потоків, створення єдиного цифрового простору для управління проєктами та делегування аналітичних функцій менеджерам середньої ланки. Запропоновано індекс задоволеності внутрішньою комунікацією та регламентацію управлінських комунікацій із чіткими, але гнучкими правилами взаємодії. Рекомендовано впровадження гнучких управлінських сесій, креативно-орієнтованої моделі прийняття рішень щодо нових продуктів із паралельною участю технічних, комерційних і управлінських підрозділів, принципів дизайн-мислення, елементів гейміфікації та тимчасових міжфункціональних команд. Запропоновано інструменти креативної взаємодії, системне навчання персоналу, централізоване збереження знань, мотиваційні стимули, внутрішні рейтинги та програми заохочення інноваційних ініціатив. Рекомендовано інтеграцію цифрових платформ для структурування ідей та використання KPI і моніторингу технологічних трендів для підвищення ефективності креативних процесів і ухвалення обґрунтованих управлінських рішень.
Creative Approaches to Managerial Decision-Making
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою "Менеджмент" спеціальності 073 "Менеджмент". – Львівський торговельно-економічний університет.
Keywords: креативні прийоми; управлінські рішення; креативне мислення; оптимізація процесів; цифрові інструменти; мотивація; ефективність персоналу