Розробка технології кисломолочної продукції з використанням рослинної сировини - Савчак Володимир Вальдемарович (ЛЬВІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, 2026)
У роботі розглянуто можливості вдосконалення технології виробництва йогурту шляхом використання нетрадиційної рослинної сировини, зокрема сиропу бузини. Досліджено фізико-хімічні, органолептичні та функціональні властивості бузини, які дозволяють підвищити харчову цінність йогурту, покращити його смак, аромат, колір та консистенцію. Проведено експериментальні дослідження щодо впливу різних концентрацій сиропу бузини на показники якості йогурту, а також термін його зберігання. За результатами визначено оптимальну рецептуру продукту, що поєднує високі споживчі характеристики з технологічною стабільністю. Розроблено технологічну карту виробництва такого йогурту з використанням рослинної сировини, яка може бути впроваджена на підприємствах без необхідності модифікації основного обладнання. Отриманий продукт має перспективи для розширення асортименту функціональних молочних виробів та задоволення зростаючого попиту споживачів на натуральні та корисні продукти.
Development of Fermented Dairy Product Technology Using Plant-Based Raw Materials
Keywords: йогурт; рослинна сировина; сироп бузини; технологія виробництва; органолептичні властивості; фізико-хімічні показники; харчова цінність; функціональні продукти; молочна промисловість