Програми охорони здоров'я у туризмі, їх вплив на економіку та здоров'я пацієнтів - Миронов Юрій Богданович; Вовк Світлана Володимирівна; Данилюк Любомир Михайлович (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
Стаття розглядає важливість розвитку медичного туризму в умовах глобалізації системи охорони здоров'я, а також в контексті його впливу на економіку та здоров'я пацієнтів. Автори акцентують увагу на необхідності розробки комплексних підходів для адміністративних регіонів, з метою врахування різноманітних інструментів на кожному етапі розвитку цього ринку. Особлива увага приділяється інтернаціоналізації охорони здоров'я, що включає зростання споживання медичних послуг громадянами за межами їх країн, яке в межах глобальних міграційних процесів визначається як медичний туризм. Розглядається важливість дослідження розвитку індустрії в'їзного медичного туризму на світовому рівні, оскільки це сприяє підвищенню репутації національних систем охорони здоров'я та привабленню додаткових інвестицій. Автори визначають, що медичний туризм набуває вагомості як напрямок у міжнародному туризмі, що впливає на зростання його значущості в сфері охорони здоров'я та на економіку країн. Мета дослідження полягає у вивченні ролі медичного туризму в програмах охорони здоров'я, а також у оцінці його впливу на економіку та стан здоров'я пацієнтів. Завдання дослідження включають аналіз основних напрямків та методик медичного туризму, визначення впливу програм охорони здоров'я на економіку та розробку рекомендацій для їх удосконалення. Стаття розкриває, що медичний туризм пройшов значну трансформацію в перші два десятиліття XXI століття, зокрема, через збільшення асортименту послуг та використання інноваційних медичних технологій. Пандемія COVID-19 спричинила тимчасове зниження активності цього сектора, однак прогнозується його подальше зростання. Автори вказують на важливість розробки кластерних моделей експорту медичних послуг та надання зворотного зв'язку про якість медичних послуг, а також на необхідність міжнародного обміну досвідом та інтеграції передових медичних практик для ефективного розвитку медичного туризму.
Health Protection Programs in Tourism, their Impact on the Economy and the Health of Patients
Keywords: медичний туризм; лікувальний туризм; велнес туризм; охорона здоров’я; медичні послуги; кластерна модель експорту медичних послуг; програми розвитку