МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ І ГЛОБАЛЬНІ ВИКЛИКИ - Полякова Юлія Володимирівна; Яремко Лариса Адольфівна; Шайда Оксана Євдокимівна (Видавничий дім «Гельветика», 2021)
Статтю присвячено аналізу тенденцій розвитку міжнародної торгівлі в умовах дії сучасних глобальних викликів. Розглянуто причини скорочення обсягів міжнародної торгівлі та застосування країнами світу низки заходів, спрямованих на регулювання зовнішньоекономічних торговельних потоків. Побудовано екоометричну модель залежності ВВП двадцяти країн-лідерів за показником валового внутрішнього продукту від їхнього експорту товарів та послуг. У результаті дослідження доведено, що зростання експорту товарів та послуг безпосередньо призводитиме до зростання ВВП. Розглянуто тенденції розвитку зовнішньої торгівлі України у період пандемії та узагальнено відмінності у процесах здійснення зовнішньоторговельних операцій країн – членів ЄС та України. Наголошено на необхідності створення на державному рівні ефективних механізмів реагування, що здатні зменшити негативний вплив глобальних викликів на зовнішню торгівлю країни.
INTERNATIONAL TRADE AND GLOBAL CHALLENGES
Keywords: міжнародна торгівля; зовнішня торгівля; торговельне сальдо; експортоорієнтована економіка; глобальні виклики; пандемія