БЕЗПЕКОВІ АСПЕКТИ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ: ГЛОБАЛЬНИЙ ТА ЛОКАЛЬНИЙ ВИМІРИ - Копилюк Оксана Іванівна, Музичка Олександра Миронівна, Тис Микола Сергійович (Дніпровський державний аграрно-економічний університет. Видавництво ТОВ "ДКС-центр", 2025)
У статті відзначено, що у глобальному контексті безпека регіонального розвитку підпадає під концепцію консенсусу між усіма сторонами в регіональних межах, які мають взаємні та постійні інтереси щодо пошуку спільних рішень у розв'язанні існуючих проблем. На локальному рівні безпеку регіонального розвитку запропоновано розглядати як стан захищеності суспільних взаємовідносин та соціально-економічного розвитку від екзо-та ендогенних ризиків, загроз і небезпек. Обґрунтовано, що концептуальна основа безпеки регіонального розвитку в глобальному та локальному вимірах диференціюється залежно від мети, об'єктної спрямованості та факторів впливу, які можуть мати як позитивний, так і негативний ефект. Акцентовано, що залучення внутрішнього ресурсного потенціалу територій формує не лише їх сталий інклюзивний та конкурентоспроможний розвиток, але й сприяє підвищенню рівня їх безпеки.
SECURITY ASPECTS OF REGIONAL DEVELOPMENT: GLOBAL AND LOCAL DIMENSIONS
Ефективна економіка. - № 9. - 2025
Keywords: регіон; безпека регіонального розвитку; ризики; загрози; небезпеки