Стратегія розвитку підприємства - Микитин Роксолана-Марія Миколаївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У кваліфікаційній роботі комплексно досліджено проблематику стратегічного розвитку локального convenience-ритейлера в умовах повномасштабної війни, інфляційного тиску та посилення конкуренції від національних мереж. Оглянуто теоретико-методологічні основи стратегічного менеджменту для роздрібної торгівлі, узагальнено еволюцію підходів від класичних моделей І. Ансоффа та М. Портера до сучасних інструментів SWOT-аналізу, PEST-факторів і TOWS-матриці. Обґрунтовано пріоритетність ST-стратегії (Strengths-Threats) для малих мереж із сильними операційними можливостями, що протистоять ринковим загрозам через диференціацію сервісу. Проведено стратегічну діагностику діяльності ТзОВ «Гармонія ЮЕЙ» – мережі магазинів формату convenience у Львові, що спеціалізується на продажу напоїв та швидкого харчування. Виявлено сильні сторони підприємства (вигідні локації з високим пішохідним трафіком, гнучкий персонал, лояльність локальних клієнтів) та слабкості (низький рівень цифровізації, залежність від вуличного потоку, обмежений асортимент без інноваційних форматів). Аналіз зовнішнього середовища за допомогою PEST-методу підкреслив ключові загрози: воєнні ризики (логістичні обмеження, енергетична нестабільність), інфляційний тиск на витрати та трансформацію споживчих звичок на користь швидкого self-service і персоналізованих пропозицій. На основі TOWS-матриці розроблено систему взаємопов'язаних заходів ST-стратегії на 2026–2030 роки: територіальне розширення торговельної мережі на перспективні мікрорайони Львова (Сихів, Рясне-2), цифрова трансформація через запуск мобільного додатку «Гармонія Клуб» із геолокацією та CRM-системою для персоналізованих рекомендацій, впровадження інноваційного формату smart-bar/фудкорту з автоматичним приготуванням коктейлів і снеків, а також програму клієнтської лояльності для стимулювання повторних візитів. Здійснено комплексну економічну оцінку ефективності стратегії із застосуванням динамічних та статичних методів, аналізу чутливості до воєнних ризиків. Доведено високу доцільність інвестицій та стійкість стратегії до зовнішніх шоків. Розроблено дорожню карту впровадження з етапами пілотного тестування smart-bar у першому кварталі 2026 року, інтеграцією цифрових інструментів із фізичними локаціями, бюджетуванням та резервом на непередбачені витрати. Сформовано систему KPI-мониторингу через CRM-дашборд та практичні рекомендації для керівництва ТзОВ «Гармонія ЮЕЙ». Запропоновані заходи створюють основу для лідерства на ринку convenience-ритейлу Львова та придатні для адаптації аналогічними локальними мережами регіону.
Enterprise development strategy
Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Менеджмент» зі спеціальності 073 «Менеджмент». – Львівський торговельно-економічний університет.
Keywords: стратегія розвитку; ST-стратегія; convenience-ритейл; smart-bar; цифрова трансформація; TOWS-матриця; воєнний час; економічна ефективність; SWOT-аналіз