Інституціонально-структурні аспекти Дорожньої карти реалізації державної політики регулювання міграційної активності молоді в системі збереження інтелектуально-кадрового ресурсу України - Лупак Р. Л.; Іванюк У. В. (ЛНУВМБ, 2024)
У статті визначено низку теперішніх інституціональних та структурних детермінант міграційних тенденцій України, які мають стимулюючий та відштовхувальний ефект при виїзді молодого населення за кордон і реалізації ними бажання та намірів переміститися в економічно розвинені країни для покращення якості життя, соціальної захищеності, людського розвитку, соціально-трудових та інтелектуально-творчих навичок. Побудовано матрицю чинників міграційних аспірацій української молоді в системі координат «структурно-функціональні сфери безпеки національної економіки – інституціональні сфери міграційної активності», згідно з якою сформовано широкий інструментарій для розроблення та реалізації Дорожньої карти державної міграційної політики з орієнтацією на збереження інтелектуально-кадрового ресурсу України. Надано характеристики макроекономічній, соціальній та демографічній складовим економічної безпеки нашої країни з огляду на актуальність реалізації інституціонально-структурних заходів інгібування міграційних втрат молоді та збереження людського потенціалу. Наголошено, що масштабні міграційні переміщення молоді, особливо за кордон, створюють загрози розвитку і поширення їх негативних наслідків за граничні межі національної безпеки, включно аж до шокових ситуацій. Виділено виключно негативні та істотні (для національної безпеки України) наслідки у разі настання ризикових ситуацій при наростанні міграційних втрат молоді. Проведено статистичний аналіз міграційних процесів в низці країн взявши до уваги інституціонально-структурні аспекти пригнічення економіки, посилення кризи внутрішнього ринку праці, виснаження соціальної системи, утвердження демографічної кризи, послаблення політичної системи. Рекомендовано дотримуватися розробленого концепту структурно-функціональних взаємовпливів наростання гострих соціальних проблем (обумовлених війною і її наслідками), міграції молоді та втрат інтелектуально-кадрового потенціалу при побудові Дорожньої карти реалізації державної політики регулювання міграційних тенденцій України.
Institutional and structural aspects of the Roadmap for the implementation of the state policy of regulating the migration activity of youth in the system of preserving the intellectual and personnel resources of Ukraine
Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Серія економічні науки. - Том 26. - № 104. - 2024.
Keywords: міграційна активність; міграційні процеси; державна політика; державне регулювання; інтелектуально-кадровий ресурс; Дорожня карта; інституціонально-структурні аспекти