Концепція обліково-аналітичного забезпечення системи управління формуванням фінансових результатів діяльності підприємства - Бурдик Олена Юріївна (My University, 2021)
У дисертації розкрито теоретичні, методичні та практичні засади обліково-аналітичного забезпечення системи управління формуванням фінансових результатів діяльності підприємства, а також сформульовано висновки та рекомендації, спрямовані на його застосування у діяльності підприємств в сучасних умовах. На основі узагальнення існуючого наукового доробку щодо розкриття суті дефініції “фінансовий результат” та його залежності від процесу формування доходів і витрат представлено авторське трактування даного поняття з позицій системного підходу. Фінансовий результат запропоновано розглядати як комплексну, кількісно-якісну характеристику та бухгалтерську оцінку діяльності підприємства з позицій формування доходів і витрат, підсумок яких визначає можливості зростання вартості, масштабів діяльності у поточному та стратегічному періодах й забезпечує ефективність управлінського процесу. Отримала подальший розвиток систематизація фінансових результатів діяльності підприємства. Обґрунтовано доцільність виокремлення нових критеріальних ознак, таких як: ступінь співвідношення між доходами та витратами, “результативність-ризиковість”, диференціація управлінського процесу залежно від наявності кризових явищ та стабільності фінансових результатів. Доведено, що обліково-аналітичне забезпечення доцільно розглядати як сукупність елементів, процедур та інструментарію, які інтегровані в загальну систему управління підприємством та спрямовані на максимізацію фінансових результатів й досягнення економічної вигоди. Представлено обліково-аналітичне забезпечення як сукупність двох функціональних підсистем – облікової та аналітичної у їх взаємозв’язку та взаємозалежності. Зазначено, що обліково-аналітичне забезпечення є центральною ланкою в системі управління підприємством та ґрунтується на формуванні й обробці інформації, пов’язаної з фінансово-господарською діяльністю, та аналітичній інтерпретації даних для прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Запропоновано концепцію обліково-аналітичного забезпечення системи управління формуванням фінансових результатів, основною ідеєю якої є їх максимізація на основі цілісної інформаційної системи зі створення якісної і релевантної інформації щодо процесу формування доходів, витрат й розподілу прибутку з позицій забезпечення економічного зростання та вартості підприємства. Розкрито вплив організаційних та галузевих особливостей діяльності підприємств на формування фінансових результатів. Із врахуванням специфіки надання послуг із перевезення пасажирів виокремлено характерні особливості обліково-аналітичного забезпечення системи управління формуванням фінансових результатів, які зумовлені характером договірних відносин у сфері пасажирських перевезень, взаємовідносинами з органами місцевої влади щодо компенсацій витрат за перевезення пільгових категорій населення, способів контролю пасажиропотоків, складом і структурою доходів та витрат, діяльністю на ринку пасажирських перевезень автотранспортних підприємств різних форм власності й організаційно-правових форм господарювання, механізму контролю та регулювання їх діяльності. Відзначено, що виділення галузевих особливостей та організаційних форм господарювання є основою для розробки концепції обліково-аналітичного забезпечення системи управління фінансовими результатами діяльності підприємства. Удосконалено організаційно-методичні основи бухгалтерського обліку витрат і калькулювання собівартості пасажирських перевезень шляхом надання рекомендацій з визначення положень облікової політики автотранспортних підприємств щодо деталізації складу витрат, уточнення об’єктів обліку витрат та калькулювання собівартості пасажирських перевезень, запровадження методики обліку й розподілу загальновиробничих витрат, створення системи аналітичного обліку витрат, яка дозволяє групувати витрати за елементами та в розрізі статей калькуляції у єдиній системі рахунків та обґрунтовувати порядок розрахунку тарифу на перевезення пасажирів. Це дозволить запровадити ефективний механізм створення якісного облікового забезпечення через закріплення його у наказі про облікову політику. Встановлено методичні засади відображення у бухгалтерському обліку даних про доходи й фінансові результати діяльності автотранспортних підприємств із використанням аналітичних рахунків обліку доходів у розрізі видів перевезень пасажирів і фінансових результатів за видами діяльності та уточненням назв рахунків обліку фінансових результатів щодо видів діяльності і послуг, які надають автотранспортні підприємства. Це сприятиме посиленню ролі облікового інформаційного забезпечення в обґрунтуванні рішень щодо управління фінансовими результатами. Обґрунтовано, що бюджетування, яке дає змогу розробити оптимальну стратегію розвитку автотранспортного підприємства, потрібно розглядати як інформаційну підсистему та один із дієвих інструментів управлінського обліку і контролю. Запропоновано організаційну схему процесу оперативного планування і бюджетування, в якій в якості основних елементів виділено оперативні плани центрів відповідальності, бюджети центрів відповідальності, зведені та фінансові бюджети підприємств. Як основу системи оперативного планування і бюджетування визначено концепцію обліку відповідальності, яка характеризує межі повноважень менеджерів щодо певних сфер діяльності чи ділянок роботи, де вони можуть здійснювати належний контроль. Виділено, виходячи з організаційної побудови автотранспортних підприємств з перевезення пасажирів, окремі центри відповідальності: центр технологічних витрат, центр дискретних витрат та центр доходів. Досліджено трактування категорії “бюджетування”, на основі чого дано визначення його як управлінської технології, що дає змогу отримати інформаційне забезпечення для оцінювання діяльності центрів відповідальності автотранспортного підприємства та з використанням системного підходу до процесів управління фінансовими результатами гарантувати достатній якісний рівень прийнятих управлінських рішень. Систематизовано функції і принципи бюджетування і з врахуванням місії, яку бюджетування виконує у механізмі управління й досягнення корпоративних цілей в процесі задоволення інформаційних потреб менеджменту автотранспортних підприємств, виокремлено додатково сигнальну функцію бюджетування і запропоновано принцип управлінських повноважень, котрий означає можливість приймати управлінські рішення керівниками центрів відповідальності в межах наданих їм повноважень, та принцип релевантності інформації, котрий сприятиме якості управлінських рішень керівників центрів відповідальності. Розмежовано процес управління фінансовими результатами діяльності автотранспортних підприємств, які здійснюють пасажирські перевезення, на три послідовні етапи: розрахунок бюджетних показників; контроль виконання бюджетних показників; оцінка ступеня виконання бюджетних показників. Запропоновано для автотранспортних підприємств використовувати комплексний метод бюджетування, який передбачає встановлення вищим керівництвом стратегічних параметрів і пріоритетів діяльності, з врахуванням яких центри відповідальності розробляють свої бюджети. З метою покращення процесу бюджетування розроблені Методичні рекомендації з бюджетування витрат автотранспортного підприємства. З врахуванням специфіки діяльності автотранспортних підприємств запропоновано бюджети витрат і доходів. Рекомендовано загальне управління оперативним плануванням і бюджетуванням зосередити у бюджетному комітеті, до якого запропоновано ввести ключових керівників вищої управлінської ланки. Аргументовано, що інформаційно-аналітичне забезпечення є складовою обліково-аналітичного процесу та інтегрованим інформаційним потоком, яке виконує своє призначення завдяки визначеній системі функцій, що спрямовані на формування узагальнених аналітичних даних, потрібних для обґрунтування й прийняття управлінських рішень, сприяння здійсненню стратегій розвитку і досягненню цілей автотранспортних підприємств з врахуванням впливу чинників зовнішнього та внутрішнього середовищ. Доведено необхідність розглядати інформаційно-аналітичне забезпечення як комплексне узагальнення інформаційних даних та як відокремлені складові – інформаційне й аналітичне забезпечення. Визначено завдання та об’єкти аналітичного забезпечення управління фінансовими результатами автотранспортних підприємств. Удосконалено організаційно-методичну модель формування інформаційно-аналітичного забезпечення управління фінансовими результатами діяльності автотранспортних підприємств, котра включає п’ять взаємопов’язаних етапів аналітичних процедур. Передбачено поступову імплементацію в практичну діяльність окремих етапів (зокрема, етап прогнозування і моделювання фінансових результатів) та вдосконалення аналізу фінансових результатів. Виокремлено окремі напрями проведення аналізу для отримання аналітичної інформації щодо фінансових результатів: вертикальний, горизонтальний, за видами діяльності, факторний, аналіз показників рентабельності, CVP-аналіз, структурно-динамічний аналіз, коефіцієнтний аналіз. Рекомендовано доповнити адитивну факторну модель, крім наявних у ній елементів, чинниками першого і другого порядку, які характеризують доходи й витрати від фінансової та інвестиційної діяльності. Запропоновано використовувати PEST-аналіз як інструмент аналізу зовнішнього макросередовища, а SWOT-аналіз, із введенням додаткових структурних елементів, – як важливий засіб виявлення сильних і слабких сторін, а також можливостей, ризиків і загроз діяльності автотранспортних підприємств. Аналіз фінансових результатів діяльності автотранспортного підприємства рекомендовано здійснювати за трьома основними напрямами: аналіз доходів, аналіз прибутку і рентабельності, аналіз фінансового стану. Обґрунтовано базові підходи до управління формуванням вартістю автотранспортних підприємств, які здійснюють міські пасажирські перевезення, та застосування методичного інструментарію економіко-математичного моделювання в процесі прогнозування фінансових результатів і оцінювання вартості підприємства. Систематизовано різні визначення внутрішньої звітності і дано власне її трактування. Виокремлено основні функції внутрішньої звітності з формування фінансових результатів автотранспортного підприємства та принципи її побудови. Запропоновано концептуальні основи та організаційно-методичні засади побудови внутрішньої звітності з формування фінансових результатів автотранспортного підприємства у вигляді моделі, котра включає сукупність взаємопов’язаних елементів: мету і завдання складання звітності, функції, принципи побудови, вимоги до подання інформації, визначення джерел інформації й методичного інструментарію, розроблення регламентів, організацію і реалізацію процесу складання звітності, оцінювання та аналіз її показників. Визначено етапи формування внутрішньої звітності автотранспортних підприємств, які забезпечують чітку організацію процесу її складання і подання. Запропоновано внутрішні звіти про фінансові результати з доповненим і конкретизованим переліком статей доходів і витрат. Обґрунтовано потребу вдосконалення управління діяльністю автотранспортних підприємств, задіяних у сфері пасажирських перевезень, з використанням різностороннього інформаційного забезпечення з включенням до нього не лише фінансових, а й нефінансових показників, які відображаються в інтегрованій звітності. Запропоновано трактування інтегрованої звітності, окремі звіти і пропозиції з удосконалення існуючих форм звітності, що суттєво покращить аналітичні характеристики інформації, яка використовується для прийняття рішень усіма зацікавленими користувачами
The Concept of Accounting and Analytical Support of the Management System of the Formation of Enterprise Financial Results
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 071 – Облік і оподаткування. – Львівський торговельно-економічний університет, Львів, 2021
Keywords: фінансові результати; калькулювання; бюджетування; облік; аналіз; контроль; обліково-аналітичне забезпечення; звітність; автотранспортні підприємства