МЕХАНІЗМ СТВОРЕННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ СТАРТАПІВ В УКРАЇНІ - Копилюк Оксана Іванівна, Міценко Наталія Григорівна, Музичка Олександра Миронівна (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Метою статті є теоретичне обґрунтування механізму створення стартапів й висвітлення прикладних аспек-тів його функціонування в Україні. В теоретичному аспекті доведено, що стартап – це новостворена компанія для реалізації інноваційних проєктів, продуктів, бізнес-ідей, яка функціонує в умовах часових та фінансових обмежень, високих ризиків, можливостей отримання як позитивних, так і негативних фінансових результатів. Запропоновано характерні ознаки та риси стартапів, а саме: короткостроковість існування, наявність інно-ваційній ідеї та ринку збуту, потенціал для розвитку (масштабування), можливість побудови стійкої бізнес-моделі; ризикованість, наявність внутрішніх та зовнішніх джерел фінансування, високий рівень ризиковості, новаторські способи залучення інвестицій (бізнес-ангели, венчурні фонди, краудфандинг, бізнес-інкубатори, акселератори, технопарки, інвестиційні фонди тощо), результат діяльності (позитивний, негативний). Розро-блено механізм забезпечення функціонування стартапів, який повинен охоплювати процедуру їх створення й ефективні форми, методи, важелі та інструменти, ґрунтуватися на відповідному законодавчому, норматив-ному, інформаційному й фінансовому забезпеченні. До основних методів віднесено оподаткування, плану-вання, прогнозування, моніторинг. Основними формами реалізації інноваційних стартапів визначено венчур-не фінансування, бюджетне фінансування, гранти, інвестування. Рекомендовано у процедурі створення та функціонування стартапів виділяти наступні етапи: 1) формування інноваційної ідеї, технології чи проєкту, 2) створення мінімального життєвого продукту (MVP), 3) ринкова адаптація стартап-продукту, 4) зростання та масштабування, 5) нарощення обсягів діяльності та трансформація стартапу у підприємницький бізнес, 6) визначення (зміна) форм власності, розширення корпоративних прав, публічне акціонування. Подальші дослідження повинні включати поглиблений аналіз показників діяльності стартапів та розробку механізмів їх фінансового забезпечення на різних етапах розвитку й функціонування
THE MECHANISM OF CREATION AND FUNCTIONINGOF STARTUPS IN UKRAINE
Економіка та суспільство. 2025. Вип. 73.
Keywords: стартап; механізм функціонування стартапів; форми; інструменти; методи; фінансове забезпечення