Формування кадрової політики і стратегії організації - Гагатко Руслан Іванович _ (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Метою даної кваліфікаційної роботи є комплексне дослідження основних складових та методичних підходів до формування кадрової стратегії підприємства з урахуванням сучасних умов його функціонування. Об’єктом дослідження виступає система управління персоналом підприємства як сукупність організаційних, економічних і соціальних механізмів впливу на кадровий потенціал. У процесі виконання роботи застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема методи теоретичного узагальнення та порівняння, системного аналізу, графічного моделювання, індукції й дедукції, метод аналогії, системного підходу, а також методи економічного аналізу. Отримані результати дослідження можуть бути використані підприємствами для підвищення ефективності формування та реалізації кадрової стратегії. Запропоновані в роботі практичні рекомендації доцільно застосовувати на підприємствах торговельної сфери з метою зростання продуктивності праці торговельного персоналу, зниження рівня плинності кадрів та збільшення обсягів виручки від реалізації товарів. Результати перевірки можливостей практичного використання отриманих напрацювань свідчать про доцільність їх застосування у діяльності ТОВ ТВК «Львівхолод». Керівництвом підприємства були використані запропоновані рекомендації щодо розроблення кадрової стратегії, впровадження яких сприятиме підвищенню ефективності управління персоналом, зростанню мотивації працівників і більш повному використанню кадрового потенціалу підприємства.
Formation of the Organization’s Personnel Policy and Strategy
Гагатко Руслан Іванович «Формування кадрової політики і стратегії організації». ТОВ ТВК «Львівхолод»– Рукопис. Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістра) рівня вищої освіти за освітньопрофесійною програмою «Менеджмент» зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: cтратегія управління персоналом; трудовий потенціал підприємства; політика роботи з персоналом; механізм кадрового менеджменту; мотиваційний механізм; професійний розвиток працівників