ФРЕЙМОВА СТРУКТУРА ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОГО КОНЦЕПТУ WATER - Ковалик Наталія Василівна; Тимочко Леся Мирославівна (Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет». Видавничий дім «Гельветика»., 2024)
Наукова праця продовжує розпочате авторами дослідження екологічного дискурсу в англійській науковій концептосфері. Увагу зосереджено на аналізі структури та змісту концепту WATER в англомовному водогосподарському метадискурсі на матеріалі оригінального тексту Водної рамкової директиви 2000/60/ЄС (EU Water Framework Directive, WFD). Концепт WATER розглядається як базова структура, що формує основу екологічного дискурсу англомовної наукової концептосфери. Для розширення цілісного понятійно-категорійного апарату екологічного дискурсу англійської наукової концептосфери запропоновано уніфіковану категорію «еколого-економічний концепт WATER». Актуальність дослідження обумовлена необхідністю докладніше вивчити теоретичні передумови для екологічних досліджень у лінгвістиці на засадах міждисциплінарного синтезу, а також важливістю дослідження та формування цілісного понятійно-категорійного апарату екологічного дискурсу в англійській науковій концептосфері. У роботі особлива увага приділена аналізу еколого-економічного концепту WATER та дослідженню його фреймової структури з використанням авторської методики концептуального аналізу, запропонованої українською науковицею Світланою Жаботинською. У процесі дослідження було побудовано первинну концептуальну модель еколого-економічного концепту WATER в англомовному водогосподарському метадискурсі, яка має складну фреймову структуру з відкритою системою, складові частини якої взаємодіють та доповнюють одна одну. Аналіз фактичного матеріалу та моделювання фреймової структури еколого-економічного концепту WATER дав змогу визначити 18 базисних пропозиціональних схем та довести домінування предметного фрейма з описовою характеристикою ВОДИ «як речовини за її якістю, місцем та формою існування». Результати аналізу дозволили сформувати абстрактну концептуальну мережу, інформаційні елементи якої втілені у значеннях мовних одиниць різних рівнів, а також у висловлюваннях, що розкривають сутність досліджуваного концепту.
FRAME STRUCTURE OF ECOLOGICAL AND ECONOMIC WATER CONCEPT
Закарпатські філологічні студії. 2024. Випуск 37.
Keywords: дискурс; метадискурс; концепт/еколого-економічний концепт; фрейм; фреймовий аналіз; мережева структура