Антикризові інструменти забезпечення економічної мобільності суб’єктів малого та середнього підприємництва у процесі відновлення інвестиційної привабливості роздрібної торгівлі в Україні - Лупак Р. Л.; Копилюк О. І.; Грицак О. С. (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
Розроблено антикризовий підхід до забезпечення економічної мобільності суб’єктів малого та середнього підприємництва (МСП), орієнтований на врахування структурних і галузевих особливостей, зокрема процесів відновлення інвестиційної привабливості роздрібної торгівлі в Україні. Відповідний підхід передбачає виділення окремих груп та для кожної – переліку антикризових інструментів, спрямованих на вирішення складних завдань із забезпечення економічної мобільності суб’єктів МСП у процесі відновлення інвестиційної привабливості роздрібної торгівлі. Йдеться про такі групи та відповідні антикризові інструменти: фінансово-інвестиційні (грантове фінансування, пільгове кредитування, мікрофінансування для підтримки обігового капіталу, державні гарантії та страхування кредитних ризиків); податково-фіскальні (надання цільових податкових канікул і пільг, відстрочка податкових платежів та гнучкі графіки їх сплати, зниження податкових ставок і зборів); інституційно-правові (спрощення та оптимізація дозвільних процедур, дерегуляція та зменшення контролюючих бар’єрів, удосконалення механізмів захисту прав споживачів, протидія антиконкурентним і монопольним практикам); інноваційно-технологічні (впровадження CRM/ERP-систем, автоматизація продажів і обліку, розвиток електронної комерції та онлайн-продажів, цифровізація документообігу та бізнес-процесів); маркетингово-комунікаційні (ребрендинг та оновлення корпоративного іміджу, впровадження омніканальних стратегій взаємодії з клієнтами, застосування digital- маркетингу та аналітики клієнтських даних); логістично-управлінські (оптимізація ланцюгів та маршрутів постачання, автоматизація складської логістики та обліку запасів, налагодження стратегічного партнерства з виробниками та постачальниками); соціально-трудові (підвищення кваліфікації та перепідготовка персоналу, впровадження гнучких та адаптивних форм зайнятості, інтеграція систем мотивації та стимулювання продуктивності). Здійснено сценарне моделювання впровадження антикризового інструментарію, що дозволило визначити очікувані результати для забезпечення економічної мобільності суб’єктів МСП і відновлення інвестиційної привабливості роздрібної торгівлі в Україні.
he Anti-Crisis Instruments to Ensure Economic Mobility of Small and Medium-Sized Businesses in the Process of Restoring the Investment Attractiveness of Retail Trade in Ukraine
Бізнес Інформ. - № 12 - 2025.
Keywords: мале і середнє підприємництво; роздрібна торгівля; антикризові інструменти; економічна мобільність; малі та середні підприємства; інвестиційна привабливість; інвестиції; регіон; регіональна економіка; економічне відновлення; внутрішній ринок