Імперативи розвитку глобальної індустрії гостинності - Миронов Юрій Богданович; Миронова Мар'яна Ігорівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Індустрія гостинності сьогодні перебуває у стані глибокої трансформації під впливом глобальних викликів, серед яких – цифровізація, екологічні загрози, зміна споживчих очікувань, глобалізація та наслідки пандемії COVID-19. У статті розкрито значення поняття «імператив» як категоричної вимоги, що визначає стратегічні орієнтири розвитку галузі. Розглянуто імперативи, які є ключовими для адаптації індустрії до нових реалій: цифрова трансформація з використанням штучного інтелекту, Інтернету речей, big data; екологічна сталість, що охоплює енергоефективність, безпаперові технології, зменшення відходів; підвищені вимоги до гігієни та безпеки; персоналізація сервісів на основі CRM-систем і поведінкової аналітики; міжкультурна компетентність у контексті глобалізації. Особливу увагу приділено ролі мобільних технологій, онлайнрепутації, розвитку людського капіталу, правовому забезпеченню, кризовому менеджменту. Доведено, що успішна реалізація цих імперативів можлива лише за умови стратегічного планування, інвестицій в інновації, цифрової грамотності персоналу та формування адаптивної організаційної культури. Автори наголошують, що поєднання технологічного прогресу з людськими цінностями створює основу для сталого розвитку та конкурентоспроможності. Такий підхід дозволяє не лише зберегти ефективність у постпандемійну епоху, але й забезпечити довгострокову життєздатність індустрії гостинності за умов глобальної турбулентності, утверджуючи її як гнучку, інноваційну та ціннісно орієнтовану систему. Визначено перспективи подальших досліджень, які пов’язані з глибшим аналізом механізмів інтеграції інноваційних технологій в операційні процеси, оцінюванням ефективності реалізації імперативів у різних сегментах індустрії гостинності, а також розробленням адаптивних стратегій управління за умов непередбачуваних кризових змін і динамічного глобального середовища.
The Global Hospitality Industry Development Imperatives
Keywords: індустрія гостинності; цифровізація; сталий розвиток; штучний інтелект; персоналізація послуг; екологічна відповідальність; кризовий менеджмент; імперативи розвитку