Процес і технологія менеджменту організації - Цап Марія Олегівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Метою дослідження є аналіз процесів і технологій менеджменту діючого підприємства і розробка рекомендацій, спрямованих на зростання їх ефективності. Розглянуто розвиток теорій та формування концептуальних засад менеджменту організації, проаналізовано особливості сучасних процесів і технологій менеджменту організації. Досліджено вплив процесів і технологій менеджменту на забезпечення організаційних та економічних цілей підприємства, що спеціалізується на виробництві та роздрібній реалізації кондитерських виробів через мережу власних кав’ярень. Організаційна структура лінійно-функціонального типу, штат складає 42 працівника. Діяльність прибуткова, фінансовий стан дозволяє результативно здійснювати господарську діяльність. Виявлено особливості процесів і технологій менеджменту в управлінні персоналом організації. Технологія менеджменту щодо мотивування вірнп, продуктивність праці зростала вищими темпами, аніж винагорода працівникам. Обслуговуючий персонал кав’ярень офіційно не працевлаштований, що є суттєвим недоліком. Технологією конкурентної боротьби ж політика цінової і нецінової конкуренції. Рекомендовано логіку структурованого підходу до процесів менеджменту, делегування підлеглим рутинних операційних завдань, проявляти гнучкість. Запропоновано максимізувати автоматизацію процесів, удосконалення комунікацій. Запропоновано впровадження технології оптимізації діяльності кав’ярень. Надано рекомендації з удосконалення фінансового планування. Рекомендовано дещо змінити місію підприємства. Запропоновано проведення діагностики фінансової стабільності, окреслено систему метрик. Рекомендовано здійснювати інвентаризації. Рекомендовано мотиваційні інструменти для персоналу. Запропоновано визначення резервів зростання прибутку, мінімізацію витрат. Запропоновано запровадження компетентнісного підходу до управління персоналом, ієрархію і градацію компетенцій для моніторингу змін їх рівня. Рекомендовано використання поведінкових показників. Запропоновано модель компетенцій. Надано рекомендації щодо управління розвитком знань, вмінь, компетенцій працівників.
Process and technology of organization management
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за освітньо-професійною програмою «Менеджмент» спеціальності 073 «Менеджмент». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: менеджмент організації; процеси і технології; фінансове планування; мотивація; компетенції; персонал