Організування як функція менеджменту організації - Вівчар Марія Володимирівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
У роботі розглянуто теоретичні та практичні аспекти організування як однієї з базових функцій менеджменту організації. Розкрито сутність організування як комплексу заходів, спрямованих на формування ефективної структурної та процесної організації діяльності підприємства. Визначено мету, завдання та основні категорії функції організування, зокрема повноваження, відповідальність і делегування. Охарактеризовано формальну й неформальну організації, а також основні типи організаційних структур управління та їх роль у забезпеченні узгодженості дій персоналу. Практичну частину дослідження проведено на прикладі ТзОВ «РОЗТОЧЧЯ», діяльність якого пов’язана з виробництвом і обслуговуванням сміттєпереробної техніки. Проаналізовано організаційну структуру управління підприємством, особливості організування діяльності в довоєнний та воєнний періоди, а також фінансово-економічні показники його функціонування. Виявлено проблеми організування, зокрема недосконалість організаційної структури, відсутність стратегічного планування, перевантаженість керівників, недостатній рівень залучення персоналу до цілевстановлення та зниження обсягів реалізації. За результатами дослідження запропоновано напрями вдосконалення організування діяльності підприємства, що передбачають оптимізацію організаційної структури управління, створення фінансового та маркетингового підрозділів, удосконалення процесів обслуговування клієнтів, запровадження фінансово-інвестиційної стратегії та підвищення продуктивності праці персоналу. Реалізація запропонованих заходів сприятиме підвищенню ефективності організування, стабілізації діяльності та інноваційному розвитку ТзОВ «РОЗТОЧЧЯ».
Organizing as a function of organizational management
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: організування; функції менеджменту; управління організацією; організаційна структура; розподіл повноважень; координація діяльності; управлінські процеси; ефективність управління