Функціонування міжнародного ринку електронних платежів: досвід для державного регулювання - Васильців Т. Г.; Лупак Р. Л.; Микитин О. З. (ЗВО «Львівський університет бізнесу та права», 2025)
У статті аналізуються тенденції щодо розвитку ринків електронних платежів. Зокрема проаналізовано й узагальнено сучасний стан розвитку і функціонування ринку електронних платежів за кордоном. Підтверджено, що заразом з бурливим розвитком електронних та цифрових комунікацій, цифрової трансформації економіки та суспільства на загал набули все більшого поширення електронні платежі і цифрові розрахунки. Вони зростають не тільки в обсягах, але й диверсифікується їх види та структура. З іншого боку, ці загальносвітові тренди обумовили й активний розвиток ринку електронних платежів в Україні і це надає значних переваг і можливостей для зростання ефективності в системі національної економіки. Проте, це також і нові виклики та загрози у фінансовій та на загал економічній сфері, як для економічних агентів і населення, що беруть в них участь, так і для безпеки економіки України в цілому. Відповідно, метою дослідження визначено узагальнення сучасних трендів функціонування міжнародного ринку електронних платежів задля вивчення та пошуку шляхів апробації світового досвіду державного регулювання розвитку ринку електронних платежів в Україні. Проаналізовано обсяги та динаміку міжнародної електронної торгівлі, за результатами чого зроблено висновок про поступове збільшення частки онлайн-продажів у загальному обсязі міжнародної роздрібної торгівлі: з 7,4 % у 2015 році до 20,1 % у 2024 році. Наведено структурні характеристики обсягів міжнародної електронної торгівлі за країнами, де на початку 2023 року майже 90 % загального обсягу забезпечували десять країн. Лідерами серед них є Китай і США, які займають найбільші частки – 42 % і 15 % відповідно від загального обсягу електронної торгівлі. У підсумку дослідження констатовано, що одними з провідних ознак сучасного етапу поступу міжнародних електронних платежів стали: бурхливе збільшення обсягів Інтернет-ритейлу; становлення та масштабування діджитал-економіки. Притому, провідними чинниками активізації трендів до зростання ринку електронних платежів є цифровізація економіки, суспільства та бізнесу, соціально-політична стабільність, якість життя та цифрова грамотність населення і підприємців, стан розвитку та модернізації інформаційно-технологічної інфраструктури, зокрема в банківському секторі.
The functioning of the international electronic payments market: experience for state regulation
Keywords: електронні платежі; ринок; цифрові розрахунки; платіжні інструменти; платіжні картки; розвиток; цифровізація; платіжні системи; міжнародний досвід; державне регулювання