ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ НАБОРУ ПЕРСОНАЛУ ЯК ПЕРЕДУМОВА ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ ПІДПРИЄМСТВА - Фединець Наталія Іванівна, Нагорна Поліна Михайлівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
Наявність на підприємстві персоналу відповідної якості та кількості є запорукою його успішного функціонування. Виходячи з цього, актуальним є процес входу працівника на підприємство. Важливість цього питання зумовлює потребу організації набору персоналу нанайбільш ефективному рівні. У статті досліджу-ються актуальні питання, пов’язані з організацією набору персоналу сучасними методами як важливого аспекту забезпечення іміджу підприємства. Метою статті є визначення основних критеріїв формування позитивного іміджу підприємства через застосування інформаційних технологій набору персоналу. Підтвердженням актуа-льності цього питання є значний інтерес зі сторони наукової спільноти. У ході дослідження встановлено, що імідж підприємства –це досить складна категорія,яка залежить від ряду чинників. З’ясовано, що важливою передумовою формування позитивного іміджу підприємства є кадровий потенціал. Доведено, що питання кадро-вого потенціалу підприємства починає формуватися ще на етапі набору персоналу. З’ясовано, що саменабору персоналу потрібно приділяти на підприємстві вагому роль. Аргументовано, що набір персоналу слід здійснюва-ти з використанням сучасних методів та інформаційних технологій. Доведено, що ефективний набір персоналу ґрунтується на моделі, що передбачає вагому роль кадрового планування та прогнозування. Пропозиції щодо на-бору персоналу пов’язані з вибором оптимального методу набору персоналу для певних умов.Обгрунтовано, що вибір методу набору персоналу не має бути здійснений лише директором підприємства. До цього процесу доціль-но залучати керівників структурних підрозділів, працівників відділу кадрів та з врахуванням думки провідних спе-ціалістів підприємства. Аргументовано, що інформатизація управлінських процесів зумовила використання ін-формаційних технологій на такому важливому етапі управління персоналом, як його набір. Подальші досліджен-ня можуть бути спрямовані на формування ефективного механізму управління іміджем підприємства з викори-станням багатьох чинників.
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. No 68,2022
Keywords: імідж; нформаційні технології; персонал; набір персоналу