ЖАНРОВА ПАРАДИГМА ТВОРЧОСТІ КАРЕЛА ЗАПА - Кость Соломія Степанівна (Artmedia24, 2021)
Карел Зап – відомий літератор і діяч чеського національного відродження 30–60-х років ХІХ століття. У статті проаналізовано жанрову парадигму творчості К. Запа. Авторка доводить, що К. Зап був уважним до вибору оптимальної форми втілення змісту. Найчастіше він використовував такі жанри, як нарис (зокрема, такі його різновиди, як подорожній, краєзнавчий, історико-мистецтвознавчий), огляд (переважно літературний), хроніка. Серед його творів є і документальна повість. Змістовність жанру як форми організації тексту зумовлювали такі чинники, як національне почуття автора, глибоке розуміння часопростору, доступність викладу матеріалу, наявність авторського «Я».
GENRE PARADIGM OF KAREL ZAP’S WRITING
German International Journal of Modern Science №6, 2021
Keywords: Карел Зап; чеське національне відродження; романтизм; жанрова парадигма; часопростір; порівняльне літературознавство