Механізми підтримки і стимулювання розвитку підприємницького сектору України в умовах війни - Мельник М. І.; Мединська Тетяна Володимирівна (Zenodo, 2024)
В умовах економічної турбулентності, що зумовлена ​​також безпековою невизначеністю в умовах війни, а значимістю ММСП для соціально-економічної системи України, визначено предметні площини вирішення системних проблем розвитку підприємницького середовища в Україні, оптимізацію існуючих організаційно-економічних інструментів і механізмів стимулювання його розвитку та підтримки, вдосконалення процесу їх застосування, впровадження нових інструментів та механізмів. Визначено важливість об'єднання зусиль органів державної влади різних рівнів, міжнародних партнерів і суб'єктів господарювання за призначенням сприяння економічному відродженню, в т.ч. шляхом налагодження тіснішої співпраці, ділового співробітництва, фінансової підтримки, стимулювання інвестицій, трансформації бізнесу та розвитку нових ланцюгів постачань. Запропоновано для підтримки та стимулювання підприємницького сектору наступні пріоритетні заходи на загальнодержавному рівні: усунення неузгодженості стратегічних планових документів загальноекономічного та галузевого характеру на різних рівнях; затвердження Стратегії відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого та середнього підприємництва на період до 2027 р.; забезпечення інклюзивності процесу розробки секторних стратегічних документів та формування культури інклюзивності бізнесу до різних етапів розробки профільної державної політики та процесів регулювання/дерегулювання підприємницького сектора; спрощення умов ведення підприємницької діяльності за рахунок лібералізації ринкового законодавства, збереженню поточної спрощеної системи оподаткування, скасування обтяжливих та неефективних норм державного контролю, вдосконаленню регулювання внутрішніх торговельних відносин; державне стимулювання відновлення споживчого попиту шляхом надання переваги приватному бізнесу при реалізації державних послуг та проведенні державних закупівель; розширення державної грантової програми «єРобота» як за обсягами фінансування, так і за кількома напрямками; розширення доступу до міжнародної програми підтримки ММСП завдяки створенню мережевих центрів підтримки підприємництва.
Mechanisms of support and stimulation of the development of the business sector of Ukraine in the conditions of war
Академічні візії. Вип. 36, 2024. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/1396/1268
Keywords: підприємництво; бізнес‐середовище; державна політика розвитку підприємництва; стратегія відновлення; державна програма