Шляхи підвищення якості обслуговування туристів в Україні - Хома Ярина Володимирівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена дослідженню теоретичних, методичних та прикладних аспектів підвищення якості обслуговування туристів в Україні в умовах трансформації туристичного ринку та зростання вимог споживачів до рівня сервісу. У роботі узагальнено науково-методичні підходи до трактування поняття якості обслуговування в туризмі, розкрито сутність управління якістю на підприємствах туристичної сфери та охарактеризовано основні підходи до оцінювання якості туристичних послуг. Проведено аналіз кон’юнктури ринку туристичних послуг в Україні, а також оцінено стан якості обслуговування туристів турагентствами, туроператорами й закладами готельно-ресторанного господарства. На основі результатів дослідження обґрунтовано практичні пропозиції та напрями підвищення якості обслуговування туристів, спрямовані на вдосконалення сервісних процесів, підвищення конкурентоспроможності підприємств та формування позитивного туристичного іміджу України.
Ways to improve the quality of tourist services in Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня «бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: якість обслуговування; туристичні послуги; управління якістю; туристичний ринок України; готельно-ресторанне господарство