РОЗВИТОК МЕХАНІЗМІВ НАКОПИЧУВАЛЬНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ВІТЧИЗНЯНІЙ ПРАКТИЦІ - Візничак Олександр Віталійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У роботі розглянуто теоретико-методологічні засади формування та функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення у вітчизняній практиці, узагальнено підходи до класифікації її основних механізмів, визначено особливості становлення та розвитку накопичувальної складової пенсійної системи України. Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку накопичувального пенсійного забезпечення в Україні, досліджено діяльність недержавних пенсійних фондів, компаній зі страхування життя, а також накопичувального рівня загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, який розглядається поряд із НПФ і компаніями зі страхування життя як ключовий елемент системи накопичувального пенсійного забезпечення. Обґрунтовано напрями удосконалення механізмів накопичувального пенсійного забезпечення шляхом посилення державного регулювання, підвищення рівня фінансової грамотності та адаптації зарубіжного досвіду до умов вітчизняної економіки.
Development of Funded Pension Provision Mechanisms in Domestic Practice
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня «магістр» за освітньо-професійною програмою «Фінанси, банківська справа та страхування» зі спеціальності «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025 р.
Keywords: накопичувальне пенсійне забезпечення; пенсійна система; недержавні пенсійні фонди; компанії зі страхування життя; накопичувальний рівень пенсійної системи; пенсійні внески; пенсійні активи; інвестиційна діяльність; фінансові інструменти; соціальний захист населення