Облік і контроль розрахунків з кредиторами в системі управління діяльністю підприємства - Гаталяк Ярослав Степанович (Львівський торговельно-економічний університет., 2025)
У кваліфікаційній роботі висвітлено економічну суть розрахунків з кредиторами і заборгованості, яка при цьому виникає. Проведено дослідження поглядів науковців щодо трактування кредиторської заборгованості та її класифікації та розкрито завдання обліку і контролю в управлінні розрахунками з кредиторами. Кредиторську заборгованість визначено як заборгованість підприємства іншим фізичним та юридичним особам, яка виникає за розрахунками щодо отриманих коштів, товарно-матеріальних цінностей, робіт, послуг і нарахованих виплати працівникам, податків, зборів, платежів тощо, у зв’язку із розривом у часі між датою їхнього фактичного отримання (нарахування) й датою погашення зобов’язань. Встановлено підходи до оцінювання зобов’язань з використанням різних видів вартості: історичної, поточної, вартості реалізації, теперішньої. Розглянуто порядок документування розрахунків з кредиторами, методику відображення їх в обліку і звітності підприємства. Облік розрахунків із кредиторами визначено як засіб інформаційного забезпечення управління і гарантування на підприємстві стабільності розрахунково-платіжної дисципліни. Розкрито основні напрями удосконалення обліку розрахунків обліку розрахунків за кредиторською заборгованістю. Розглянуто аналіз кредиторської заборгованості як елемент контролю розрахунків з кредиторами та кредиторської заборгованості і виявлення їх впливу на фінансовий стан підприємства. Досліджено основні форми 5 організації і методики контролю розрахунків із кредиторами як важливого інструментарію управління кредитним ризиком й збереження платоспроможності підприємства.
Accounting and control of settlements with creditors in the management system of the enterprise
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Облік і оподаткування” зі спеціальності 071 “Облік і оподаткування”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: зобов’язання; кредиторська заборгованість; класифікація; постачальники; кредитори; управління розрахунками; облік; аналіз; контроль.