РЕГІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК НА ЗАСАДАХ БІОЕКОНОМІКИ: СВІТОВІ СТРАТЕГІЇ ТА ІМПЛІКАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ - Франів Ігор Андрійович (ВД «Гельветика», 2025)
У статті розглянуто біоекономіку як стратегічний напрям трансформації регіональної економіки та просторової модернізації у контексті сталого розвитку. Проаналізовано світові моделі біоекономіки – лісову, морську, аграрно-промислову та біорізноманіттєво-орієнтовану, узагальнено їх спільні риси: орієнтацію на кліматичну нейтральність, інтеграцію з циркулярною економікою та розвиток регіональних кластерів. Визначено потенціал біоекономічного підходу для формування нових регіональних ланцюгів доданої вартості, створення «зелених» робочих місць і підвищення конкурентоспроможності територій. Обґрунтовано напрями адаптації зарубіжних практик до умов України, зокрема через картування біоресурсного потенціалу, кластеризацію, розвиток біоінновацій і включення біоекономічних пріоритетів до регіональних стратегій післявоєнного відновлення
REGIONAL DEVELOPMENT BASED ON BIOECONOMY PRINCIPLES: GLOBAL STRATEGIES AND IMPLICATIONS FOR UKRAINE
Бізнес-навігатор: науково-виробничий журнал. - 2025. - Вип. 6(83).
Keywords: регіональний розвиток; сталий розвиток; біоекономіка; кластеризація; циркулярна економіка; інновації; біоресурсний потенціал; розміщення підприємств; післявоєнне відновлення