Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства та шляхи його вдосконалення - Aлєшкo Aндpiй Cepгiйoвич (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретико-методичні засади управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства та шляхи його удосконалення в умовах глобалізації. Через наукову полеміку уточнено зміст поняття «зовнішньоекономічна діяльність» та «управління зовнішньо-економічною діяльністю підприємства». Розглянуто необхідність зовнішньоекономічної діяльності підприємства та спонукальні мотиви залучення вітчизняних підприємств до зовнішньоекономічної діяльності в умовах активізації євроінтеграційних процесів. Охарактеризовано теоретико-методичний інструментарій та удосконалено алгоритм проведення аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Надано організаційно-економічну характеристику приватного підприємства «Сіті Лайн» та організації його співпраці із зарубіжними партнерами. За матеріалами офіційної статистики проведено аналіз імпорту нафти та нафтопродуктів в Україні та Львівській області у 2020–2022 роках. Здійснено аналіз стану зовнішньоекономічної діяльності ПП «Сіті Лайн» в 2020-2022 роках та оцінку її ефективності. Проведено аналіз ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Представлено основні детермінанти розвитку зовнішньоекономічної діяльності ПП «Сіті Лайн». Розроблено матрицю SWOT-аналізу ПП «Сіті Лайн» для визначення сильних та слабких сторін діяльності підприємства. Запропоновано шляхи удосконалення управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства в умовах глобалізації (удосконалення організаційної структури управління; контроль за грошовими потоками; обґрунтування стратегії розвитку зовнішньоекономічної діяльності; диверсифікація товарного асортименту та географічної структури зарубіжних контрагентів; формування мережі лояльних вітчизняних контрагентів). Проведено прогнозування обсягів чистого доходу від продажу імпортованих товарів, собівартості товарів та очікуваного ефекту від реалізації імпортованих товарів ПП «Сіті Лайн» в 2023 році. Результати дослідження апробовані на 3 науково-практичних конференціях та відображені у 2 тезах доповідей.
Management of foreign economic activity of the enterprise and ways of its improvement
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» за освітньо-професійною програмою «Міжнародна економіка» зі спеціальності 051 «Економіка». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: зовнішньоекономічна діяльність; управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; ефективність зовнішньо-економічної діяльності; напрями удосконалення управління зовнішньо-економічною діяльністю